Începând din această lună, bolnavii vor scoate bani din buzunar pentru a fi trataţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. Conducerea unităţii medicale, secondată de viceprimarul Gheorghe Carp, a prezentat ieri situaţia financiară critică în care se găseşte Judeţeanul. Motivul: Casa de Asigurări de Sănătate Bihor nu alocă suficienţi bani pentru serviciile medicale prestate, în condiţiile în care spitalul deserveşte în proporţie de peste 60% pacienţi din afara Oradiei.

Managerul interimar Carmen Pantiş, directorul medical Călin Hozan şi viceprimarul Gheorghe Carp au prezentat ieri într-o conferinţă de presă situaţia dramatică în care a ajuns Spitalul Judeţean din cauza insuficientelor fonduri acordate de către CAS Bihor. „Modul în care se alocă resursele financiare de către CAS ne creează mari probleme. În timp ce suntem spital de urgenţă, adică o unitate sanitară cu un număr mare de prezentări la UPU (Unitate Primire Urgenţe - n.r.), adică 60.000 de pacienţi anual şi o medie lunară anul trecut de 3.250 de internări, ni se alocă o sumă pe două luni cu 30% mai mică decât media lunară pe ultimele 12 luni", a declarat managerul Carmen Pantiş. Aceasta subliniază că diminuarea resurselor financiare are loc pe fondul îndeplinirii de către conducerea unităţii a tuturor cerinţelor privind reducerile de paturi (de la 813 s-a ajuns la 713 paturi n.r.) şi o reducere a zilelor de spitalizare, ajungându-se la 6,3 zile, sub media naţională, care este de 9 zile. Efectul nealocării banilor către spital va fi resimţit imediat de către bolnavi, pentru a fi trataţi la Judeţean fiind nevoiţi să-şi plătească serviciile medicale.

„Nu avem alternativă"

„În această situaţie, din care noi înţelegem că CAS Bihor doreşte să achiziţioneze mai puţine servicii medicale de la spitalul nostru (spitalizare continuă, spitalizare de zi şi servicii paleative), existând astfel o probabilitate foarte mare ca, începând cu luna februarie 2011, pacienţii să fie nevoiţi să achite contravaloarea serviciilor medicale prestate de către spital, indiferent dacă sunt servicii de spitalizare continuă sau spitalizare de zi", arată Comitetul Director al Spitalului Clinic Judeţean. „Atâta timp cât CAS Bihor nu doreşte să aloce sume mai mari pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, ne vom vedea nevoiţi să practicăm acest sistem de plată în continuare, nu numai pentru faptul că la sumele alocate nu reuşim să ne acoperim cheltuielile de personal, fără să mai discutăm despre celelalte cheltuieli materiale. În situaţia în care nu reuşim să echilibrăm acest mecanism, spitalul nu îşi mai permite să trateze fără ca cineva să suporte contravaloarea acestor servicii", se arată în documentul semnat de Comitetul Director. Directorul medical Călin Hozan caracterizează situaţia astfel: „Suntem victimele propriei reforme. Facem un apel către populaţie să înţeleagă că nu avem altă alternativă, în condiţiile în care suntem singurul spital din judeţ care rezolvă cazurile cronice din zonă. Spre exemplu, un caz de apendicită acută nerezolvat la Beiuş, pentru care spitalului de acolo i se alocă 1.390 de lei, atunci când ajunge la noi, se alocă doar jumătate din sumă, dar cheltuielile efective pentru rezolvarea cazului sunt mult mai mari în realitate. Din păcate, nu se ţine seama de aceste criterii şi performanţele reale atunci când se alocă banii."

Penalizaţi pentru reformă

Viceprimarul Gheorghe Carp a subliniat faptul că în Oradea municipalitatea susţine 2.100 de paturi din totalul celor 3.500 câte sunt în întreg judeţul, în timp ce peste 60% din cazurile rezolvate la Spitalele Judeţean şi Municipal, preluate de administraţia locală, provin din afara Oradiei. „Noi asigurăm cu servicii medicale aproximativ 77% din populaţia judeţului în timp ce de la bugetul CAS Bihor primim 60% din fonduri", spune vicele Carp. În condiţiile în care CNAS a reuşit ca anul acesta să finanţeze doar 84% din bugetul optim pentru sănătate, s-a impus ca administraţia locală să opereze o reducere de 16% pe întreg sistemul, pentru ajustarea balanţei de venituri şi cheltuieli. Cu toate acestea, pentru cele două unităţi administrate de Consiliul Local s-a ajuns la o finanţare de doar 74%, restul de 10 procente fiind imposibil de acoperit. Dacă CAS Bihor nu va decide în şedinţa Consiliului de Administraţie din această lună să refacă algoritmul de finanţare a Spitalului Judeţean, pe lângă introducerea plăţii de către bolnavi a serviciilor medicale, sunt posibile alte reduceri de personal. „Din păcate, este o mare diferenţă între modul în care abordează reforma sănătăţii Ministerul Sănătăţii şi CAS. Este scandalos ca Judeţeanul să primească fondurile înjumătăţite pentru un serviciu medical şi vom încerca să convingem Consiliul de Administraţie al CAS să aloce fondurile în mod corect. Amintesc că există în judeţ spital la care 90% din bani se duc pe cheltuielile de salarii, în timp ce noi am reuşit în Oradea să operăm reduceri de paturi şi personal şi să îmbunătăţim condiţiile hoteliere şi de meniu pentru bolnavii internaţi", afirmă vicele Carp.

În situaţia în care se va ajunge ca pacienţii să-şi plătească spitalizarea şi consultaţiile, municipalitatea va posta afişe informative la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Spitalul Municipal şi Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie prin care să anunţe pacienţii că ar putea fi obligate de CAS Bihor să instituie coplata serviciilor medicale care nu au caracter de urgenţă, întrucât CAS a scăzut alocările de fonduri către spitalele orădene.