Diabetul zaharat este o stare de hiperglicemie, adică de creştere a concentraţiei de glucoză în sânge şi urină (glicozurie) peste limitele normale.

Dozele de insulină care se administrează zilnic pot fi scăzute, numai cu acordul doctorului, după un tratament îndelungat cu plante sau ceaiuri medicinale şi numai după controlul de laborator. Acestea, administrate sub formă de infuzii sau decocturi, se vor îndulci cu zaharină sau cu ciclamat. Tratamentul adjuvant cu plante, pentru a fi eficient trebuie să fie de lungă durată, de cel puţin o lună. Frunzele de afin sunt printre produsele cele mai eficiente în combaterea diabetului, acţiunea hipoglicemiantă datorându-se neomyrtilinei, o substanţă considerată "insulină vegetală". Se administrează sub formă de infuzie dintr-o lingură de frunze la o cană de apă clocotită; se beau câte două căni/zi. Acţiune hipoglicemiantă au şi frunzele de dud - infuzie din 1-2 linguri de frunze uscate la o cană de apă clocotită, 2-3 căni/zi. Din ciumărea se prepară infuzie, două linguri de plantă la o cană de apă; se beau 2-3 ceaiuri/zi. Foarte mult ajută şi tecile de fasole decoct dintr-o lingură de teci la o cană de apă clocotită; se beau 2-3 căni/zi. Pentru extracţie dublă, 4 linguri de plantă se lasă la macerat, peste noapte, într-un litru de apă, apoi se fierbe până scade la jumătate; se bea în decursul unei zile. Din frunze de nuc se poate face infuzie: o linguriţă de frunze uscate la o cană de apă clocotită; se beau două căni/zi. Infuzia se poate face şi din 4 linguri de frunze uscate la o cană de apă clocotită, caz în care se administrează câte 3 linguri pe zi. Iată câteva exemple: infuzie din frunze de salvie - o linguriţă de frunze uscate la o cană de apă clocotită; se beau 2-3 căni pe zi; infuzie din frunze de urzică - o lingură de frunze la o cană de apă clocotită; se beau 2-3 căni pe zi;  infuzie din rădăcină de brusture - o lingură de rădăcină uscată şi mărunţită la o cană de apă clocotită; se beau 2-3 căni pe zi.  Indicat este şi ceaiul dietetic în compoziţia acestuia intrând plante hipoglicemiante, cum sunt: frunze de afin, frunze de dud, frunze de nuc, teci de fasole, la care se adaugă frunze de mentă şi păpădie, care, prin mărirea secreţiei biliare şi activarea digestiei, reglează schimburile metabolice. Iată şi un exemplu: ceaiul se face dintr-un amestec din: frunze de afin (60 g), frunze de mesteacăn (20 g), frunze de urzică (10 g) şi teci de fasole (10 g). Se beau 2-3 căni/zi.