Un bebeluș de 7 luni, în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea - Infectat în spital?!
Acuzații grave la adresa medicilor de la Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea. Pe o rețea de socializare au apărut, în weekend, imagini cu un bebeluș de 7 luni despre care tatăl susținea că ar fi luat rujeolă din spital. Doctorii unității medicale spun însă că, în perioada în care a fost internat, nu a existat niciun caz de rujeolă pe secție.
Copilul se numește Antonio și a fost internat, prima dată, pe 24 decembrie cu pneumologie interstiţială cu insuficienţă respiratorie acută, la etajul 9 al spitalului, pe secţia Pediatrie III. Pe 31 decembrie a fost externat cu recomandarea de a evita contactele infectante. Pe 11 ianuarie a revenit în spital în stare gravă fiind internat în secția Terapie Intensivă, unde este şi în prezent, cu prognostic rezervat.
Părinții au susținut, într-o postare făcută pe 12 ianuarie, pe o rețea de socializare, că Antonio a contractat rujeola în spital, în timpul internării din perioada 24-31 decembrie.
„Bună grup, mă numesc Ioana, sunt o mămică a trei copilași Vanesa, Lucas și Antonio, nu știu dacă mă voi exprima corect, eu și familia mea avem mare nevoie de sprijinul oamenilor cu inimă mare. Băiețelul nostru, Antonio, de 7 luni, este cu mine internat la Terapie Intensivă, într-o stare gravă, în urma unei infecții la plămâni, plus rujeolă din spital. Am fost internați de Crăciun până la Revelion și ne-am trezit că în 10 zile avem și rujeolă din spital. El este născut prematur, cu 1.600 gr și ne rugăm la Dumnezeu să-l facă bine. Ceilalți copii au rămas cu tata lor, ne este foarte greu acum pentru că nu poate lucra, el aduce banii în casă și am avea nevoie de suport financiar. Cine dorește să ne ajute, să ne scrie în privat”, afirma, într-o postare pe grupul „Oradea suntem noi”, mămica băiețelului.
„Rujeola nu a luat-o din spital!”
Întrucât cazul s-a rostogolit pe rețelele sociale, managerul Spitalului Municipal, Dacian Foncea, a organizat ieri o conferință de presă, alături de medicii care s-au ocupat de caz și de directorul medical Florian Maghiar.
„Noi avem liste cu pacienții care s-au dovedit, în internările anterioare, cu erupție rujeolică, dar în perioada 24-31 decembrie 2018, nu a existat niciun caz cu rujeolă pe această secție. Se poate verifica. Se poate verifica și faptul că la Boli Infecțioase, unde se transferă automat copilul suspect sau cu erupție, nu a fost niciun caz din cadrul secției de Pediatrie. Toate listele de contacți sunt monitorizate și se trimit către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor, pentru că DSP ne anunță atunci când apare un caz de boală contagioasă în colectivități. Noi anunțăm Pediatria și se ține cont la anamneză și de localitatea de provenineță a copilului, în caz că nu avem un tablou clinic care nu este clar 100%”, a spus Anca Hnatiuc, medicul epidemiolog al spitalului.
Anca Dobrescu, şefa secţiei ATI şi medicul curant al bebeluşului, a adăugat: „La externare, pacientul era extrem de fragil, este vorba despre un prematur de 1,7 kg la naștere, foarte susceptibil la noi infecții. Probabil, a avut loc acest contact cu un purtător de rujeolă și a fost adus la noi, direct în stare gravă. Sunt în acest moment cazuri de rujeolă în spital, dar în secția de Boli Infecțioase. În locația în care sunt secțiile de Pediatrie, nu”.
Managerul Dacian Foncea a subliniat că prioritatea echipei medicale o reprezintă viața bebelușului.
„Ca manager apreciez că este aberant să prioretizăm sau să facem un act medical după ce se scrie pe Facebook. Ne știm misiunea, știm ce avem de făcut, echipa medicală lucrează la cazul extrem de grav pe care îl avem la ATI. Nu cred că trebuie să ne preocupe imaginea Spitalului ci salvarea copilașului”, a spus Foncea.
Totuși, managerul a afirmat că l-a destituit din funcție pe directorul de îngrijiri medicale al Spitalului, Călin Barabaş, pentru că se așteaptă ca unitatea medicală să aibă condiţii de îngrijire, dacă nu perfecte, măcar „la o limită la care comunitatea să nu mai poată băga de vină nimic”.
În ceea ce privește controalele la care se așteaptă, întrucât părinții au făcut plângere la Ministerul Sănătății, Foncea spune că nu are nicio emoție.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.