Vaccinarea împotriva Covid-19 în România, conform Guvernului României, va începe în ianuarie și se va realiza în trei etape. În Bihor vor fi organizate 23 de centre, din care 9 în Oradea, iar ținta o reprezintă vaccinarea a peste 60% din totalul populației până în primăvară.

 

Vestea bună la sfârșitul acestui an a fost fără îndoială aceea că vaccinul împotriva Covid-19 a trecut toate testele, a fost aprobat și a început procesul de distribuire. Primele doze au ajuns în România de Crăciun, pe 27 decembrie vaccinându-se prima persoană, Mihaela Anghel, asistentă medicală în București. Urmează lucrătorii din domeniul sănătății și social – sistem public și privat.

 

Trei etape până în primăvară

Conform strategiei naționale de vaccinare, în prima etapă se va vaccina:    personalul din spitale și unități ambulatorii (personalul medico-sanitar, personalul auxiliar, personalul administrativ, securitate și pază și alte categorii); personalul din sistemul de medicină de urgență: ambulanță, SMURD, IGSU, IJSU, camere de gardă, CPU, UPU; personalul din medicina primară – din rețeaua de medicină de familie, medicină școlară și asistență medicală comunitară; personalul din laboratoare, farmacii și alți lucrători din domeniul sănătății; personalul din serviciile stomatologice; medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical; paramedici și alți voluntari care își desfășoară activitatea în unități sanitare; personalul de îngrijire care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale și medico-sociale; personalul care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu; personalul din serviciile de sănătate publică (Institutul Național de Sănătate Publică, Direcțiile de Sănătate Publică); personalul din unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie; personalul din centrele de dializă și transfuzii; personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare.

În etapa a doua se va vaccina populația cu grad ridicat de risc, adică adulții cu vârsta peste 65 de ani și persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate. Tot în etapa a doua se vor vaccina și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale. Vorbim aici despre personalul cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora) și personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești.

 

Ce angajați au prioritate

Va urma apoi personalul din sectoarele economice vitale, adică cei care lucrează în procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume), cei care lucrează la uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă; centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric; unități de producție, transport și distribuție gaze; unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi; unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare; transport de persoane și mărfuri; noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale; comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale). Va urma apoi personalul din unitățile de învățământ și creșe, cel poștal și din servicii de curierat, personalul cultelor religioase, cel din mass-media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (de ex: reportaje în unități medicale) și personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.

A treia etapă, și ultima, este destinată populației adulte și copiilor, în funcție de evoluția epidemiologică și de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani.

Procesul se desfășoară în același timp pe tot cuprinsul Europei și ar putea fi accelerat dacă va fi aprobat și alt vaccin decât cel produs de Pfizer. Vaccinarea se va face în două etape (două doze) la distanță de 15 zile, imunizarea fiind dobândită doar la 7 zile de la a doua doză. Deocamdată se estimează că vaccinul oferă protecție pentru cel puțin 6 luni.

Importante sunt două lucruri. Primul este acela că presiunea pe sistemul medical va scădea, atât pentru că medicii vor fi vaccinați și deci vor putea să-și desfășoare activitatea în alte condiții, cât și pentru că persoanele din domeniile cheie și cele vulnerabile vor deveni imune. Al doilea este acela că în primăvară, poate mai devreme sau mai târziu, în funcție de cât de multe persoane se vor vaccina, viața ar putea reveni la normal.