Viața cu boala Parkinson - Perspective și opțiuni
Cu ocazia lunii dedicate conștientizării bolii Parkinson, Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor a organizat un eveniment dedicat pacienților cu această afecțiune și aparținătorilor acestora. Evenimentul a avut loc pe 25 aprilie 2023 la Spitalul Auxologico President din Băile Felix.
Scopul l-a constituit conștientizarea cu privire la evoluția și simptomele acestei afecțiuni degenerative, dar și prezentarea diferitelor opțiuni de terapie și a practicilor de îmbunătățire a calității vieții pacienților. Acesta a întrunit specialiști din diferite domenii, precum neurologie, recuperare medicală și psihologie, care au abordat diferite aspecte asociate bolii, precum evoluția medicală a bolii, variantele de tratament, creșterea calității vieții și recuperarea pacienților cu boala Parkinson, precum și implicațiile psihologice ale afecțiunii.
Evenimentul a debutat cu un cuvânt de început din partea managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, dr. Gheorghe Carp. Acesta a vorbit despre importanța conștientizării bolii Parkinson și a subliniat intenția unei bune colaborări între Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor și Spitalul Auxologico President, pentru a veni în sprijinul pacienților cu această afecțiune.
A urmat prezentarea președintei Asociației bolnavilor de Parkinson și a altor afecțiuni neurologice degenerative „Sufletul Lalelelor”, Zagavei Emilia-Paula, care a povestit despre experiența personală cu boala Parkinson.
Președinte al Asociației Filantropia Oradea, pr. Laurențiu Lazăr a abordat aspecte legate de boală din punct de vedere al împăcării cu sine și a adus în discuție centrul de zi al Asociației din Oradea.
„La această oră se poate vorbi doar despre tratament simptomatic”
Dr. Monica Sabău, medic primar neurologie și șefa Secției Clinice Neurologie I a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, a luat cuvântul și le-a vorbit pacienților și aparținătorilor despre aspectele medicale ale bolii Parkinso, explicând că este o afecțiune degenerativă, progresivă a sistemului nervos. Aceasta se manifestă prin degradarea neuronilor de la nivelul trunchiului cerebral. Din cauza pierderii acestor neuroni care produc dopamina, pacienții dezvoltă simptomele specifice bolii, având dificultăți din ce în ce mai mari cu mișcările controlate. Medicul a discutat despre dificultatea diagnosticării bolii, mai ales în fazele incipiente și a descris simptomatologia specifică, care include cunoscutele simptome motorii, precum tremor și rigiditate musculară, dar și simptome precum tulburări la nivelul sistemului digestiv și urinar, tulburări de somn sau manifestări psihosomatice. Monica Sabău a descris și variantele de tratament, menționând că, în momentul de față, se poate vorbi doar despre tratament simptomatic.
Dr. Giuliano Zebbelin, medic primar medicină fizică și reabilitare, împreună cu dr. Anamaria Gherle, medic specialist recuperare medicală, din cadrul Spitalului Auxologico President, le-au vorbit pacienților despre practicile de recuperare și reabilitare în cazul bolii Parkinson. Conform acestora, un rol foarte important în controlul simptomelor și în îmbunătățirea calității vieții pacienților o are efortul fizic, inclusiv dansul.
Delia Daniela Brânzaș, psiholog clinician în cadrul secției Clinice Neurologie I a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, a abordat impactul psihologic al bolii Parkinson. Aceasta a vorbit despre reacția la diagnostic a pacienților, deteriorarea cognitivă și psihologică și a evidențiat importanța psihologului pentru pacientul cu Parkinson.
Evenimentul s-a finalizat cu un atelier de kinetoterapie și tangoterapie, sub îndrumarea fiziokinetoterapeutei Ioana Franciuc și a instructoarei Valeria Mangra. Pacienții s-au bucurat de momente frumoase în care au dansat tango, dansul fiind o terapie recomandată pentru boala Parkinson.
Evenimentul a fost organizat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor în parteneriat cu Spitalul Auxologico President și Asociația Filantropia Oradea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.