Vigoare cu sâmburi de rodii
Din studiile de specialitate rezultă că o singură rodie poate oferi aproximativ 16 la sută din doza zilnică de vitamina C şi este o sursa bogată de acid folic, vitaminele A, B şi E. De aceea, rodia este indicată în alimentaţia noastră.
Fiind bogat în fosfor, calciu, fier, magneziu, este recomandat pentru prevenirea bolilor cardiovasculare si anemiei. De asemenea, are proprietăţi antioxidante, comparative cu cele din vin roşu şi ceai verde. Seminţele se consumă crude; gustul lor diferă de la specie la specie şi în funcţie de cât sunt de coapte. Au un gust dulce-acrişor. Dacă seminţele se usucă, se pot folosi ca şi condiment. În unele ţări, sucul rodiilor este folosit ca sos pentru diverse salate şi chiar la marinarea cărnii. Rodia se desface prin tăierea cu cuţitul. Separarea seminţelor roşii, acoperite de gelatina-suc, poate fi efectuată mai uşor dacă rodia se desface într-un vas cu apă, unde fuctele roşii se depun pe fund, iar celelalte plutesc. Rodia bună de mâncat, mai puţin taninată, este cea care are coaja uşor ştearsă, ca şi cum ar fi fost frecată de perete, cu urme albe, nu de un roşu puternic. Seminţele de rodie sălbatică sunt uneori folosite drept condiment, şi cunoscute sub numele de anardana mai ales în bucătăriile indiană şi pakistaneză dar şi ca înlocuitor de sirop de rodie în bucătăria persană sau cea din Orientul Mijlociu. Seminţele sunt separate de pulpă, uscate timp de 10-15 zile şi folosite la producţia de curry sau alte condimente.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.