Vitaminele din uleiuri
Unele sunt bune, altele mai puţin, dar toate, în anumite cantităţi, sunt necesare organismului.
Unele alimente, cum sunt uleiurile vegetale, conţin prea multe grăsimi cu Omega-6 şi prea puţine grăsimi cu Omega-3. Important este raportul, care trebuie să fie de 1:1. Astfel, uleiul de floarea soarelui este o sursă bună de antioxidanţi. Conţinutul de grăsimi polinesaturate contribuie la menţinerea unui nivel normal al colesterolului. Este potrivit pentru gătit.
Uleiul de rapiţă este o bună sursă de grăsimi poli şi mononesaturate, este cel mai sărac în grăsimi saturate dintre toate uleiurile. Poate fi folosit la gătit, întrucât îşî păstrează calităţile şi la temperaturi înalte. Este foarte bun şi pentru salate, iar dacă se adaugă şi puţin suc de lămâie, salatele vor fi şi mai gustoase. Conţine vitamina E, care are proprităţi antioxidante şi de regenerare.
Uleiul de palmier este o sursă importantă de vitamine, mai ales A şi E şi conţine foarte mult beta-caroten. Vitamina E se ştie că este un puternic antioxidant. Se obţine din partea cărnoasa care înconjoară sâmburele, prin zdrobire şi presare. Sâmburii sunt separaţi, sparţi şi decojiţi, iar apoi procesaţi, rezultând uleiul din sâmbure de palmier. Uleiul roşu de palmier este folosit ca supliment nutritiv în alimentaţia copiilor.
Uleiul din seminţe de in este o sursă bogata de Omega 3. Consumul regulat ajută la scăderea nivelului de colesterol. Dar, dacă nu este ţinut într-un loc rece şi întunecat, oxidează. Uleiul de seminţe de in are efect calmant şi antiinflamator pentru sistemul digestiv, scade colesterolul, reglează tensiunea arterială; stimulează arderea grăsimilor şi transformarea lor în energie.
Uleiul de avocado este o sursă bună de vitamina E; potrivit şi pentru sosuri şi pentru prăjit.
Uleiul de nucă, o sursă principală de grăsimi mononesaturate, dar este mai sărac în acizi Omega 3. Este renumit pentru proprietăţile sale anticolesterolice. Conţine acid linoleic şi oleic şi foare puţini acizi graşi saturaţi. Are o aromă puternică, la prepararea alimentelor este suficient să fie folosită o cantitate mică, ceea ce înseamnă calorii mai puţine şi mai puţină grăsime. Aroma dispare la temperaturi înalte, deci nu este potrivit pentru gătit. Trebuie păstrat într-un loc întunecos şi rece.
Uleiul din seminţe de dovleac este foarte sărac în grăsimi saturate. Bogat în vitamina E, uleiul este obţinut prin presarea la rece a seminţelor de dovleac decojite, are culoare verde-brun închis şi gust puternic aromat. Datorită conţinutului mare în acizi graşi nesaturaţi, este recomandat pentru creşterea capacităţii fizice si psihice a organismului.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.