55 de minori internați în urma accidentelor rutiere - Trei dintre ei au murit!
Până la începutul acestei luni, în anul în curs, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor au fost internați 55 de minori în urma accidentelor rutiere, dintre care 3 au decedat ca urmare a complicațiilor survenite.
În contextul numărului crescut de accidente rutiere în care au fost implicați minori, medicii vor să atragă atenția asupra importanței respectării Codului Rutier, în toate situațiile participării la trafic.
„Reamintim prevederile Codului Rutier cu privire la transportul copiilor în mașină. Copiii cu o înălțime de până la 135 cm pot fi transportați în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță pentru conducător și pasageri, doar dacă sunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii, care să fie instalat în autovehicul.
Copiii cu o înălțime de peste 135 cm pot fi transportați în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță doar dacă poartă centuri de siguranță pentru adulți, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feței, ori dacă sunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul”, se afirmă într-un comunicat al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor.
Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii trebuie să fie omologat și adecvat pentru caracteristicile fizice ale copiilor. Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului, în conformitate cu instrucțiunile de montare furnizate de către producătorul acestuia. Manualul, prospectul sau publicația electronică cu instrucțiuni indică în ce mod și în care tipuri de autovehicule poate fi folosit sistemul în condiții de siguranță.
Tipurile de dispozitiv de fixare în scaun pentru copii care, potrivit instrucțiunilor producătorului, pot fi montate inclusiv pe locul din față destinat pasagerilor prin orientarea cu fața spre direcția opusă direcției normale de deplasare a autovehiculului se instalează pe acest loc doar în situația în care conducătorul dezactivează airbag-ul frontal corespunzător locului. Acest lucru este valabil și în cazul autovehiculului prevăzut cu un mecanism care detectează în mod automat prezența dispozitivului instalat și blochează declanșarea airbag-ului frontal corespunzător locului sau dacă autovehiculul nu este echipat cu airbag frontal corespunzător locului.
Excepție la aceste indicații fac doar copiii pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav, în care să fie menționată afecțiunea care contraindică purtarea acestor sisteme de siguranță.
Transportul copilului în condițiile prevăzute se realizează pe locurile din spate ale autovehiculului. În cazul copilului în vârstă de până la 3 ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul. Copiii în vârstă de până la 3 ani nu pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță. Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălțime de până la 150 cm, pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunele din față.
„De asemenea, dorim să atragem atenția asupra traversării regulamentare a străzii, cu respectarea culorii semaforului de către pietoni și angajarea în trecerea străzii doar pe trecerea de pietoni. Copiii sunt cei mai vulnerabili participanți la trafic, având tendința de a reacționa adesea impulsiv și având un comportament greu de anticipat de către șoferi. Așadar, pe lângă conformarea cu prevederile Codului Rutier de către părinți, insistăm și asupra importanței educației rutiere a copiilor”, se mai afirmă în comunicat.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.