Zilele acestea, toate unitățile școlare s-au angrenat în activități de conștientizare a valorii pe care pământul o oferă tuturor celor care îl locuiesc cu responsabilitate.   

Noi, toți oameni acestei planete, trebuie să trăim mereu în deplină armonie şi înţelegere cu Cerul şi Pământul. Să respectăm lumea înconjurătoare, bucurându-ne cu înţelepciune de toate darurile şi frumuseţile pe care natura ni le oferă mereu cu generozitate. De aceea, trebuie să învăţăm acestea de la apă, copaci şi flori.

Să învăţăm de la apă drumul către mare, către Leagănul Vieţii, drumul către

zările de lumină şi necuprinsă bucurie şi înţelepciune. Să învăţăm de la copaci că este necesar să trăim mereu vertical, cu coloană vertebrală, cu demnitate şi multă responsabilitate în gândire, în vorbă şi mai ales în faptele noastre. Să învăţăm să rodim binele, să învăţăm să-l dăruim acolo unde este nevoie de el, să învăţăm să ne înălţăm spre lumina spirituală, aşa cum copacul se înalţă către soare. Să învăţăm de la flori să creăm armonia, frumuseţea, bucuria în jurul nostru şi să le păstrăm pentru noi şi pentru cei care vor veni după noi. Într-un cuvânt, să învăţăm să fim oameni responsabili pentru ce ne oferă pământul. După această expunere a coordonatorului taberei, ing. Miorița Săteanu, toți pițigoii din „Ceată” au pornit cu mare avânt, pentru a desfășura mai multe activități de ocrotire a mediului înconjurător atât în natură, cât și în atelierul de creație din Orășelul copiilor. „Pițigoii” au înțeles că una dintre cele mai importante atitudini prin care se menține o viață sănătoasă a oamenilor pe pământ este o necesitate strigentă de a ocroti planeta de poluare.  

Ceata lui Pițigoi a dorit să demonstreze faptul că a conțientizat, dar, mai ales, a dorit să dovedească implicarea directă în eveniment, printr-un mod inedit. Astfel, la îndemnul și propunerea directorului de tabără, educatoarea Ecaterina Grecu, copiii au confecționat palete cu inscripții speciale, atenționări și desene avertizatoare, pentru a da un semnal care era destinat protecției pământului și stopării poluarii. În această acțiune s-au evidențiat: Roxana Dumitru, Nicolas Chereji Cuc, Mendre Natalia, Pasca Maria,  Modârjac Giulia, Radu Anargi, Radu Ștefan, David Cioloș, Bac Eric și Dumitru Toni.

Toți „pițigoii” s-au străduit, individual, să creeze cele mai îndrăznețe și semnificative mesaje de atenționare, prin care au reușit să transmită importanța majoră a protejării mediul inconjurător și astfel să sublinieze necesitatea de a susține ocrotirea pământului. Prin această acțiune, pițigoii au scos în evidență grija pentru selectarea reziduurilor menajere, precum și a diverselor gunoaie care trebuie depozitate selectiv, în tomberoane.

Pițigoii au învățat din expunerea doamnei Suzana Dumitru informații interesante privind depozitarea flacoanelor și obiectelor plastice, precum și modul de reciclare pentru refolosirea diverselor reziduuri, care sunt procesate în acest scop, dar numai în cazul selectării cu responsabilitate.

Ing. Miorița SĂTEANU