Reţeaua de termoficare a Electrocentrale crapă pe la toate încheieturile. Jumătate din Oradea, Băile Felix şi Sânmartinul au rămas fără căldură din cauza unei avarii majore, oamenii trebuind să se descurce pe cont propriu, când temperaturile au atins, în noaptea de miercuri spre joi, - 20 de grade Celsius. Avaria de pe Magistrala 1 nu a putut fi rezolvată de meseriaşii CET decât în seara zilei de ieri, conducerea dând asigurări că agentul termic va fi livrat din nou.

Administraţia locală orădeană face tot mai greu faţă greutăţilor iernii. După ce s-a împotmolit în deszăpezire, municipalitatea nu a reuşit să treacă nici examenul remedierii unei avarii care a lăsat zeci de mii de orădeni dârdâind de frig în apartamentele îngheţate. Agentul termic din calorifere a fost sistat, aşişderea şi apa caldă. Totul a început marţi, 7 februarie 2012, când „vana tur din magistrală a racordului termic primar la PT 611 s-a blocat pe o poziţie intermediară, astfel încât la acest punct termic nu s-a putut asigura debitul de agent termic primar necesar pentru prepararea agentului termic la încălzire şi apei calde de consum la parametrii ceruţi", se arată într-un comunicat al Electrocentrale. Au fost afectaţi de această avarie 62 de scări de blocuri din zona B-dul Decebal, str. Doina, str. N. Bălcescu, str. Negruzzi şi str. C-tin Brâncuşi. Intervenţia CET-ului din cursul zilei de miercuri s-a dovedit, evident, ineficientă, în loc să remedieze avaria, problema s-a agravat, ducând la oprirea apei calde şi a energiei termice pentru mai bine de jumătate din Oradea. Astfel, malul drept al Crişului Repede, dar şi zonele Dragoş Vodă, Nufărul 1+3 situate pe malul stâng, Băile Felix şi Sânmartin, începând cu seara zilei de miercuri şi până ieri seară, au rămas fără apă caldă, iar debitul de agent termic primar a fost ineficient pentru a asigura minimum de căldură în locuinţe. „Cu toate eforturile depuse, nu s-a reuşit deblocarea vanei, astfel luându-se decizia de a se opri apa caldă de consum de la acest punct termic, întreaga energie termică fiind direcţionată pentru prepararea agentului termic la încălzire. A fost golită Magistrala 1 şi a fost înlocuită piesa de închidere a vanei defecte. Totodată, s-a început reumplerea magistralei, care va dura aproximativ 4 ore. Până spre seară (ieri seară-n.r.) va fi deschisă Magistrala nr.1 pentru a permite trecerea agentului termic primar", preciza ieri, directorul tehnic al Electrocentrale, Daniel Ţigan. În realitate, specialiştii vorbesc despre o intervenţie, care în mod normal, nu ar fi trebuit realizată pe astfel de temperaturi.

Risc de îngheţ pentru nou-născuţi

Incapacitatea conducerii Electrocentrale a stârnit revolta zecilor de mii de orădeni, nevoiţi să îndure frigul din case, când temeperaturile de afară au atins pe timpul nopţii - 20 grade C. Această avarie a afectat şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Situaţia cea mai gravă a fost înregistrată la Maternitate, unde bebeluşii riscau să îngheţe de frig. „La Staţionarul I, a fost repus în funcţiune un cazan aflat în dotare, cu ajutorul căruia spitalul poate fi alimentat cu căldură, temperatura din saloane fiind adusă într-un interval de 3 ore la parametri normali. La Maternitate, ca o primă soluţie, au fost adunate toate caloriferele electrice din dotarea spitalului, iar nou-născuţii au fost grupaţi în saloane, fiind asigurată pe moment încălzirea lor", a declarat Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean.

Facturi mai mari cu 38%

Efectele acestui eşec al CET de a gestiona problema se va vedea în facura de încălzire aferentă lunii februarie. „Într-o formă sau alta municipalitatea şi, implicit, consumatorii plătesc aceste pierderi", a recunoscut primarul Ilie Bolojan. În plus, Daniel Ţigan recunoaşte că, cu toate că avariile la reţelele de termoficare nu au lipsit în nicio săptămână, facturile aferente lunii ianuarie au înregistrat o majorare cu 38%. Această nouă avarie pare să-l fi bucurat pe Ilie Bolojan care a profitat de ocazia de a-şi lăuda proiectul de trecere a CET-ului pe gaz.  „Astfel de situaţii critice ne arată că pentru administraţia locală trebuie să fie prioritare proiectele legate de termie, atât pe partea de producţie, cât şi pe partea de distribuţie. Va trebui să facem în aşa fel încât pierderile pe care le înregistrăm azi, de aproximativ 40 %, să fie reduse. În ceea ce priveşte facturile, odată ce trecem pe gaz, acestea nu vor creşte", dă asigurări Ilie Bolojan. Consilierul PD-L, Dorin Corcheş a solicitat primarului să-şi ceară public scuze faţă de orădeni pentru săptămâna grea îndurată de aceştia, atât cu zăpada, cât şi cu termia. Singura concesie a administraţiei locale faţă de consilieri a fost aducerea unor încălzitoare uriaşe în sala de Consiliu Local, pentru a asigura aleşilor un oarecare confort termic, în timp ce orădenii îngheţau în case.