În baza experienței din anii anteriori, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor recomandă consumatorilor să acorde o atenţie deosebită în achiziționarea alimentelor, în special a produselor specifice perioadei pascale (ouă, carne de miel, carne de curcan, pește, produse lactate, cozonaci și produse de patiserie, alimente de origine vegetală etc.), pentru a evita eventualele situații nedorite.

DSVSA Bihor precizează că, pentru a fi sigure, ouăle trebuie să provină dintr-un Centru de ambalare autorizat sanitar-veterinar, unde sunt supuse controlului permanent, să fie ambalate, marcate şi etichetate corespunzător. Pe ou trebuie marcat cel puțin codul fermei producătoare, iar pe etichetă data valabilităţii, marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creştere și categoria de greutate.

În cazul comercializării de lapte crud sau produse obținute din lapte crud destinate comercializării directe către consumatorul final de către producătorii agricoli, acestea pot fi comercializate, prin intermediul automatelor de lapte, în incinta spaţiilor special amenajate din pieţele agroalimentare (halele de lactate) sau în magazinele proprii ale producătorilor agricoli. Comercializarea este permisă numai în ambalaje corespunzătoare de unică folosinţă, produsele fiind expuse în vitrine special destinate acestui scop, în recipiente din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat. Pe perioada expunerii la vânzare și cea a comercializării, laptele și produsele lactate trebuie să fie însoţite de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii, originea laptelui (vacă, oaie, bivoliță etc).

„Carnea de oaie/capră comercializată prin unități de alimentație publică (magazine, măcelării, supermarket etc.) trebuie să provină în exclusivitate din abatoare autorizate sanitar-veterinar, înscrise pe site-ul ANSVSA. Tot în acest context recomandăm, pentru a se evita substituirile cu alte specii (în special carnivore), ca întotdeauna carcasa de miel să fie însoţită şi de cap. Un aspect caracteristic dentiției la oaie este că în partea superioară nu au incisivi (dinți anteriori), aceștea fiind înlocuiți cu un țesut conjunctiv – moale, numit burelet”, menţionează DSVSA Bihor.      

Principalele recomandări care trebuie avute în vedere la achiziția alimentelor ce urmează a fi consumate în această perioadă sunt următoarele: este interzisă comercializarea animalelor vii, a cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane (PPA); din cauza evoluției pestei porcine africane, toate târgurile de animale de pe raza județului au activitatea suspendată pe termen nedeterminat; vânzarea/achiziționarea animalelor vii este permisă doar direct din exploatații de animale, înregistrate în BND (baza națională de date), care sunt situate în zone care nu sunt supuse unor măsuri de restricție sanitar-veterinară ca urmare a evoluției unor boli, doar după verificarea stării de sănătate a acestora de către un medic veterinar împuternicit, care va emite și documentele legale necesare înstrăinării animalelor; se interzice comercializarea stradală a alimentelor, comercializarea ambulantă a acestora sau din mijloace de transport (Depistarea acestor cazuri atrage după sine sancţionarea contravenţională cu amenzi de până la 40.000 lei şi confiscarea în întregime a cantităţilor de alimente expuse la vânzare); achiziționarea de alimente doar din unități autorizate sanitar-veterinar, unități la nivelul cărora putem asigura controlul de specialitate; în cazul achiziției de alimente din mediul on-line, consumatorii trebuie să verifice pentru evitarea achiziționării de alimente contrafăcute sau insalubre, anterior oricărei comenzi pe internet, dacă producătorul/furnizorul de alimente are autorizaţie sanitar-veterinară (Verificarea este la îndemâna oricărui consumator și se realizează prin consultarea paginii de internet a DSVSA județeană, din județul în care se găsește vânzătorul).