Bursa locurilor de muncă la Aleşd şi Salonta - Oferte multe, şomeri fără chef de muncă
Joi, 17 septembrie şi vineri, 18 septembrie, în Aleşd şi Marghita, au avut loc ultimele burse de muncă organizate de AJOFM Bihor în cadrul proiectului "Centru de Excelenţă în Ospitalitate". Oferta din partea angajatorilor a fost bogată, iar bihorenii s-au prezentat la evenimente în număr destul de mare. Ce a lipsit însă, a fost dorinţa reală de a se angaja.
Aşa cum explică managerul AJOFM Bihor, Bekesi Csaba, atitudinea bihorenilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă a fost asemănătoare la toate evenimentele orgnizate în cadrul proiectului, respectiv din Beiuş, Maghita, Salonta şi Aleşd.
"Sunt oameni care vin la burse doar pentru a obţine adeverinţa că nu au fost angajaţi. Unii încearcă să mintă, se prefac că nu ştiu să scrie, pentru a fi siguri că sunt refuzaţi de angajatori", a spus directorul Bekesi Csaba. Cu toate acestea, adeverinţele nu parvin în final celor care se prefac incapabili de muncă, doar pentru a beneficia de ajutorul de şomaj. Ultimele două burse s-au desfăşurat în Aleşd (17 septembrie) şi Salonta (18 septembrie), iar numărul bihorenilor prezenţi a fost relativ mic, comparativ cu nevoia companiilor. Astfel, la Aleşd au fost prezenţi 25 de angajatori care au oferit 1.000 de locuri de muncă. Dintre acestea, 600 au fost oferte directe, iar restul oferte ale companiilor de intermedieri. Majoritatea joburilor au vizat domenii ca: alimentaţie publică, industria uşoară, componente electronice, asigurări, producţie mobilier, construcţii, asigurări. Bursa a avut 250 de vizitatori, care au susţinut 424 de interviuri. În final, 44 de persoane au fost selectate în vederea unui interviu final, sau pentru angajare.
Un aspect sesizat la târgul de la Aleșd, a fost problema navetei pentru majoritatea locurilor de muncă oferite de angajatori, întrucât acestea se află la Oradea. Mulți solicitanți au renunțat la angajare din acest motiv. S-a propus angajatorilor să deschidă puncte de lucru la Aleșd, existând posibilități de spațiu și forță de muncă.
Un aspect de care trebuie să țină cont angajatorii îl reprezintă salarizarea. În județele limitrofe, pentru același loc de muncă și calificare, salariile și alte facilități sunt mai motivante. Angajatorii din Bihor trebuie să se alinieze la aceste realități, pentru a nu încuraja exodul forței de muncă din Bihor.
La Marghita au fost prezenţi 17 angajatori care au oferit peste 500 de joburi. La bursă s-au înregistrat 160 de participanţi, au fost susţinute 248 de interviuri şi 48 de persoane au fost selectate în vederea unui interviu final.
"Ţinând cont de faptul că bursele au fost organizate în oraşe mici din mediul rural, consider că prezenţa bihorenilor la aceste acţiuni a fost satisfăcătoare. În ceea ce priveşte atitudinea celor care se prezintă, fără însă a avea un interes real pentru angajare, putem combate acest aspect tocmai prin a le oferi de fiecare dată alternativa de a munci", a mai spus Bekesi Csaba.
Acţiunile au fost organizate în cadrul proiectului "Centru de de Excelenţă în Ospitalitate", desfăşurat de Active Job Consulting şi AJOFM Bihor, proiectul care implică recalificarea prin cursuri de formare profesională cu accent pe industria ospitalităţii, a peste 1.200 de persoane din mediul rural, din întreaga Românie. În cadrul acestui proiect, au beneficiat de cursuri de formare profesională 362 de bihoreni. Cursurile oferite în cadrul acestui proiect sunt de camersită, ospărat, vânzător în unităţi de alimentaţie, bucătar, bucătar-şef, administrator pensiune turistică, barman-preparator, tehnician activităţi de agroturism montna, şef de sală/restaurant, instructor/ formator în turism, competenţe antreprenoriale în turism şi agroturism.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.