În contextul semnificației pe care o are data de 30 iulie - Ziua Mondială de Luptă împotriva Traficului de Persoane - și pentru protejarea tinerilor de impactul deosebit de dăunător pe care îl are așa-numita metodă de racolare Loverboy, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane și Monica, o tânără de 25 de ani, victimă, lansează Campania națională de prevenire a traficului de persoane:  Drumul spre libertate.

Campania se bazează pe experiența reală a unei victime a traficului de persoane care a ales să-și împărtășească propria experiență pentru a fi o mărturie vie pentru alte tinere și pentru a inspira și alte victime să se alăture acestui demers. Campania ,,Drumul spre libertate” - experiența reală a unei foste victime a traficului de personae - reprezintă prima campanie națională derulată de o instituție publică din România în care mesajele și mărturiile sunt 100% autentice și reprezintă realitatea pe care a trait-o Monica, o tânără de 25 de ani, care a fost vândută pentru sex în Spania, Elveția și Germania. Campania se va desfășura pana în luna iulie 2024, în mediul online, pe cele 5 rețele de socializare ale Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane (ANITP) și urmărește creșterea gradului de informare cu privire la riscurile și implicațiile traficului de persoane, în scopul adoptării unei conduite preventive care să permită evitarea pericolelor ce pot conduce la situații de exploatare. Pentru informarea și conștientizarea  persoanelor vulnerabile cu privire la această problematică, campania va include mesaje de susținere, de încurajare a tinerelor fete, cea mai vulnerabilă categorie la traficul de persoane și informații clare și accesibile despre semnele și pericolele traficului, în special metoda Loverboy, prezentate de o fostă victimă a traficului. În rândul publicului larg, campania va urmări conștientizarea cu privire la traficul de persoane, în special tineri, astfel încât persoanele să fie pregătite să identifice și să raporteze situațiile de risc către autorități. De asemenea, implicarea comunității în prezenta campanie de prevenire poate conduce la crearea unei culturi de siguranță pentru copii și tineri, în care aceștia să fie încurajați să ceară ajutor și să informeze autoritățile cu privire la orice situație periculoasă. Metoda loverboy este modul prin care traficanții de persoane se folosesc de atașamentul emoțional al unei femei pentru a o convinge să se prostitueze, fiind una din cele mai des utilizate metode a traficanților când vine vorba de recrutarea și exploatarea sexuală a victimelor.

Metoda loverboy presupune crearea unei imagini de bărbat îndrăgostit care își dorește o relație de lungă durată cu victima sa. În urma aplicării diferitelor metode de constrângere, acesta își motivează partenera să practice prostituția. De asemenea, în mod frecvent, pentru a se apropia de victimă, recrutorii utilizează rețelele de socializare și intră în cercul de cunoștințe al victimei, urmărind să le câștige încrederea. Totodată, existența traficului de persoane este în strânsă concordanță cu cererea tot mai mare a consumatorilor. Clienții stimulează traficanții să caute noi victime care să le aducă câștiguri uriașe, iar în acest context facem precizarea că legislația română este printre puținele legislații de la nivel european care incriminează clienții atunci când aceștia utilizează serviciile unei victime a traficului de persoane. În vederea informării și prevenirii asupra acestui tip de racolare, Agenția Națională desfășoară constant activități adresate elevilor, tinerilor din centrele de plasament și altor categorii de persoane vulnerabile. Pentru informarea cetățenilor sau pentru sesizarea unui caz de trafic de persoane, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane pune la dispoziția cetățenilor un număr gratuit: 0800 800 678. Totodată, cei interesați ne pot scrie pe adresa  anitp.oradea@mai.gov.ro.