Zi superbă de toamnă aurie, așa cum ne-o închipuiam citind „Hanu Ancuței”, de Sadoveanu...

Am ezitat dacă să răspund invitației de a participa la activitățile dedicate Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice desfășurate în sala de ședințe a Prefecturii Bihor, sau să răspund invitației distinsei mele prietene, ziarista Maria Vesa Aursulesei, de a depăna amintiri „zălăuane” la o cafea.

Mi-am cerut scuze față de doamna ziaristă și am plecat la activitatea de la Prefectură, gândindu-mă că mă voi așeza mai spre ieșire, și în caz de plictiseală, părăsesc sala. Dragii mei, planul s-a schimbat! Am participat la un „grupaj” de acțiuni ce mi-au pus emoțiile la mare încercare.

Activitățile au debutat cu un concert al unei orchestre formată din 35 de elevi, dirijați de doamna prof. Nagy Viola. Interpretare de excepție! Dirijor și elevi, cuprinși într-un tot indestructibil, doar ei și arta interpretată la superlativ.

A urmat conferința cu tema: „Carta Albă a drepturilor persoanelor vârstnice”. Cuvântul de deschidere a fost rostit de către domnul subprefect Emilian Pavel. Mi-a atras atenția nu numai faptul că este foarte tânăr (cel puțin așa părea), ci și atitudinea caldă manifestată în gesturi și cuvinte, astfel încât fiecare vorbă rostită părea un ritm al trăirilor sincere, al unui respect față de semeni, ori toate acestea nu pot fi simulate. Îi dăruisem cartea mea de proză: „Cui îi pasă”, a ridicat-o spre asistență și ne-a asigurat: „Nouă ne pasă!”

Doamna Miorița Săteanu a fost cea care „a orchestrat” cu pricepere și dăruire întreg „buchetul” de acțiuni. Mă gândeam că nu toate locurile din țară au privilegiul de a avea o Miorița Săteanu, „o mănușă de om, dar cu un suflet cât un univers!” Spunea cu atâta drag: „Și noi am fost tineri, dar am ajuns la această vârstă mai repede decât am crezut”. A prezentat acțiunile caritabile organizate și desfășurate, multe, atât de multe că ar fi fost demne de o instituție cu sute de angajați. A fost un bilanț foarte bogat al activității, în care s-a vorbit despre realizările privind asigurarea unor condiții de trai demn și decent pentru persoanele vârstnice din Oradea și din județ.

Au vorbit doamnele: Doina Crângașu, manager de proiect și director executiv Caritas Romania.A prezentat Carta Albă, a expus o hartă a proiectelor Caritas Romania și a subliniat drepturile persoanelor vârstnice.

Doamna Anemari-Helen Necsulescu, expert advocacy Caritas Romania, a subliniat necesitatea de a crea accesilitatea persoanelor vârstnice la serviciile sociale, mai ales în mediul rural.

S-a vorbit la obiect, s-au făcut propuneri, iar concluziile au fost următoarele: astfel de organisme ajută societatea, dar nu pot să preia atribuțiile celor care decid sau au atribuții în acest sens; trebuie să se caute soluții prin care să fie eliminată „vrajba” între generații, deoarece pensionarii și-au asigurat acest drept prin contribuția bănească de-a lungul anilor de muncă. Acești bani au fost folosiți de societate, iar acum a venit vremea pentru cei care au mai rămas să li se restituie partea de contribuție.

S-a subliniat că nu tinerii îi întrețin pe seniori, ci acestora trebuie să li se dea partea ce li se cuvine din ceea ce li s-a luat.

Societatea să se implice mai mult în educația tinerilor, pentru a fi motivați să-i respecte pe cei care, prin sacrificii, au clădit o țară în care ei acum trăiesc.

Totul s-a încheiat cu felicitări adresate doamnei Miorița Săteanu, care și-a sărbătorit ziua de naștere în acest context. S-au înmânat Diplome de onoare unor personalități implicate în activitățile dedicate Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice. A urmat un alt moment de suflet oferit de corul General Traian Moșoiu, sub bagheta dirijorului prof. Ioan Flueraș, care a încheiat o etapă din drumul pe care un grup de oameni minunați doresc să-l parcurgă pentru a oferi semenilor lumină din lumina sufletului lor!

Silvia BODEA SĂLĂJAN