Sala festivă a Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea a găzduit joi, 26 ianuarie, Ziua Voluntarului Caritas, a XVIII-a ediție, sub motoul „Voluntar prin solidaritate și sensibilitate”, primul eveniment din acest an, dedicat celor 18 ani de activitate în domeniul social pe care îi sărbătorește Asociația Caritas Eparhial Oradea.

 

Gazdele evenimentului au fost voluntarii Andreea Ghercă și Olimpiu Man.

La eveniment au participat, alături de voluntarii şi invitaţii lor, pr. Mihai Vătămănelu, vicar general al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, Arina Moș, senator de Bihor, Antonia Nica, viceprimar al municipiului Oradea și Anca Sas, director executiv al Direcției de Asistență Socială Oradea. Prin această premiere, s-a urmărit recunoaşterea publică a meritelor celor mai activi voluntari. Anul trecut, 93 de voluntari au prestat 2.041 de ore în serviciul aproapelui. Au fost acordate premii la 13 categorii pentru implicarea în activităţi şi programe, premii speciale și diplome de participare şi premiul „Voluntarul anului 2022”.

Premiile acordate

Premiul „Casa Frențiu”

Prin intermediul programului „Adoptă un bunic sau o bunică”, voluntarii, „nepoți adoptivi”, au petrecut timp de calitate cu rezidenții, i-au însoțit la plimbări, au jucat jocuri de societate, au împărtășit experiențe și povești de viață, acumulând, în acest sens, 111 de ore de voluntariat. Premiul „Casa Frențiu” s-a acordat voluntarului Vlad Dăniloaia.

De asemenea, a fost acordat Premiul special „Casa Frențiu” doamnei Miorița Săteanu, cetățean de onoare al muncipiului Oradea, pentru organizarea programelor literar-artistice oferite seniorilor din Centrul Rezidențial „Casa Frențiu”.

Premiul „After School”

În cadrul centrului de tip after school „Sfântul Martin”, voluntarii ajută la pregătirea și realizarea activităților recreative, ludice și administrative.

Premiul After School s-a acordat voluntarei Ana-Maria Bogdan.

Premiul „Cantina Socială”

În anul 2022, 18 voluntari au realizat 602 ore de voluntariat la cantina socială. Premiul Cantina Socială s-a acordat voluntarului Andrei Horgoș.

Premiul „Dușuri sociale”

Anul trecut, voluntarii au ajutat la distribuirea produselor de igienă și a hainelor, dar și la curățenia băilor, după efectuarea dușurilor de către persoanele fără adăpost. Premiul Cantina Socială s-a acordat voluntarului Sebastian Sîrb.

Premiul „Prieteni pentru un zâmbet”

În ultimul an, echipa a realizat 185 de ore de voluntariat, aducând zâmbete fără număr pe chipul celor mici. Premiul s-a acordat voluntarei Mălina Arvaș-Popa.

Premiul „Colecta pentru Ucraina”

La Colecta pentru refugiații ucraineni s-au implicat 22 de voluntari, care au desfășurat 267 de ore de voluntariat, contribuind la strângerea de alimente, produse de igienă, haine și donații în bani care au fost trimise către vecinii noștri ucraineni. Premiul s-a acordat voluntarei Naomi Oros.

Premiul „Colecta de Crăciun”

La tradiționala colectă de alimente de Crăciun, în anul 2022, s-au implicat 24 de voluntari care au desfășurat 84 de ore de voluntariat, contribuind la strângerea de alimente și donații în bani pentru ca cei 150 de beneficiari ai asociației să poată primi masa caldă zilnică și pe parcursul anului 2023. Premiul s-a acordat voluntarei Andreea Ghercă.

Premiul „Sprijin Administrativ”

În anul 2022, 67 de voluntari au cumulat 254 de ore de voluntariat în activități administrative, care au inclus și Campania 3,5% și „Cutia de Crăciun”. Premiul Administrativ s-a acordat voluntarei Bianca Moș.

Premiile Voluntar CICRO

Centrul de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea, sau, pe scurt, CICRO, este un serviciu al Asociației Caritas Eparhial Oradea care și-a deschis porțile pentru familiile venite din Ucraina în contextul războiului în luna iunie a anului 2022. Premiul voluntar pentru CICRO s-a acordat voluntarei Taranukha Valya.

De asemenea, Premiul „Voluntar pentru CICRO” a fost obținut de Simona Todorean.

Premiul „Cel mai activ voluntar”

Cel mai activ voluntar este persoana care se implică în cele mai multe activități din dorința de a schimba ceva pentru comunitatea lui. Premiul s-a acordat voluntarei Alexandra Nicolae.

Premiul pentru Disponibilitate s-a acordat voluntarei Yvette Levai, care a renunțat la programul ei pentru a oferi o mână de ajutor, și a ales să-și dedice din timpul liber pentru un plus oferit aproapelui.

Premiile Speciale Fundraiser au fost oferite următoarelor persoane: Carmen Chiș, Krisztina Ursu, Dana Mihincău, Mariana Todorean, Adriana Miclăuș, Patricia Capriș, Florica Crețiu și Roxana Țipla.

Premiile speciale „Voluntar pentru Ucraina” au fost acordate: învățătoarei Lia Șipoș, coordonatoarea colectei speciale din cadrul proiectului „Din inimi de copii”, realizată la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea; lui Tavi Scorțe, de la Casa de tip familial „Margherita”, din Telechiu; precum și părintelui Anton Cioba, rector al Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea.

Premiile speciale „Voluntar pentru CICRO” s-au acordat „CMI dr. Cizmaș Narcisa” și doamnei dr. Melania Forogău.

Premiul special pentru Sprijin Administrativ s-a acordat lui Cristian Muntean.

Premiul ,,Voluntarul anului” este oferit pentru implicare, disponibilitate, diversitatea activităților în care s-a implicat, numărul de ore prestate şi calitatea serviciilor oferite. Premiul voluntarul anului 2022 s-a acordat voluntarei Georgiana Flonta.

Evenimentul a fost presărat cu momente artistice susţinute de Akulenko Vitaliy, Olimpiu Man, Cristina Felappi, Cristina Pantea, Natalia Bendre, grupul Enjoy Music și corul Enjoy Music al Biroului Pastoral pentru Laici al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, alcătuit din elevii claselor primare ale Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” și, nu în ultimul rând, solistului Ovidiu Lazăr, care a închis evenimentul printr-un recital excepțional.

Traducerea în limba ucraineană a fost asigurată de Svetlana Hercuț pentru elevii și părinții ucraineni prezenți în sală.