Roșu a fost culoarea zilei, duminică, în Cetatea Oradea. Pentru a serba 26 de ani de activitate în slujba vieții, pompierii militari, medicii și asistenții SMURD Bihor, au organizat ateliere de prezentare prim ajutor, ambulanțe, autospeciale de transport și de descarcerare. În plus, între orele 11.00-17.00 s-a desfășurat și concursul Go4Life.

Bucurie mare mai ales pentru cei mici, duminică, 27 octombrie, în Cetatea Oradea. Între orele 11.00 - 16.00 a avut loc un atelier de prezentare prim ajutor pe categorii de vârstă (prim ajutor pentru sugari, copii și adulți), un atelier de prezentare a ambulanței tip C din dotarea SMURD, a autospecialei de transport personal și victime multiple și a autospecialei de descarcerare (echipamentele și accesoriile utilizate de echipajele de descarcerare), un atelier de promovare a profesiei de pompier – prezentare pliante, recrutarea potențialilor candidați pentru admiterea în instituțiile militare de învățământ. De asemenea, membrii Serviciului Salvamont-Salvaspeo și-au prezentat tehnica de salvare din dotare.

„Am ales să sărbătorim împlinirea celor 26 de ani în mijlocul bihorenilor, a celor în slujba cărora a fost creat acest serviciu, și am pregătit special pentru ei diferite ateliere. După cum vedeți lumea este interesată. De asemenea se desfășoară un amplu concurs prin intermediul căruia elevii învață să salveze vieți”, a spus, pentru Crișana, Camelia Roșca, purtător de cuvânt al ISU Crișana.  

Între orele 11.00 şi 17.00 a avut loc concursul Go4Life.

„Este o competiție între 22 de licee, cu 200 de participanți, elevi din clasele IX-XII, organizați în 40 de echipe. Concursul are ca temă primul ajutor, sunt 9 probe, care se vor desfășura în locații alese în centrul istoric al orașului, cu diferite obiective ale Oradiei, unde se efectuează diferite manevre de prim-ajutor simulate. Anul acesta ne-am limitat la oraș dar avem în plan ca anul viitor să mergem și cu licee din județ. Este a doua ediție. Avem speranță că elevii care trec prin acest concurs sunt capabili să salveze vieți. Asta și pentru că concursul este etapa finală a unui program de instruire care a durat o lună și în cursul căruia elevii au fost pregătiție pentru a acorda primul ajutor. Ne-a surprins modul extraordinar în care s-au comportat de-a lungul cursurilor, ambiția, seriozitatea și dorința de a învăța să salveze vieți. În plus, elevii ne tot sugerează planuri de a continua, unii vor să vină voluntari la noi. Vin cu idei pentru a dezvolta acest gen de activitate”, a spus șeful UPU-SMURD, Hadrian Borcea.

Proiectul concursului Go4Life este realizat în colaborare cu ISU „Crișana” Bihor și Serviciul Județean Salvamont-Salvaspeo Bihor.

Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare al judeţului Bihor a fost creat pe 12 octombrie 1993, prin constituirea primului echipaj SMURD la nivelul Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea – echipajul de terapie intensivă mobilă, iar în perioada februarie 2008 - aprilie 2010, au fost operaţionalizate zece echipaje de prim ajutor calificat, formate din pompieri militari absolvenţi ai „Cursului de formare în acordarea primului ajutor calificat, descarcerare şi alte operaţiuni de salvare”, care acționează în raioanele de intervenție ale subunităţilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana”. De la începutul acestui an până în prezent, echipajele SMURD Bihor au desfășurat  7.879 de misiuni, în medie 25 de intervenții pe zi, în cadrul cărora au fost asistate 7.724 de persoane, din care 6.793 de adulți și 931 de copii. De asemenea, în perioada menționată, echipajele SMURD Bihor au intervenit pentru salvarea victimelor implicate în 731 de accidente rutiere produse pe raza județului, la 86 dintre acestea impunându-se intervenția echipajelor de descarcerare pentru evacuarea persoanelor rămase captive în autovehiculele avariate.