O femeie a avut nevoie de ajutorul pompierilor după ce a căzut în locuinţă. Pompierii au intrat în apartamentul situat la etajul doi şi au găsit-o pe pensionară conştientă.

Duminică, 6 august, în jurul orei 16.30, un apelant al numărului unic 112 solicita intervenția echipajelor specializate ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor pentru salvarea unei septuagenare, semnalând faptul că aceasta se afla într-o situație de urgență. Pompierii militari din cadrul Detaşamentului 2 Oradea, s-au deplasat în cel mai scurt timp, pe strada Aluminei din municipiu, unde, utilizând autoscara și echipamentele și accesoriile din dotare, au pătruns în apartamentul situat la etajul 2 al unui bloc de locuințe, găsind-o pe proprietară căzută, dar în stare conștientă. Femeii în vârstă de 73 de ani, i-au fost acordate îngrijirile necesare, septuagenara rămânând ulterior la domiciliu în urma refuzului acesteia de a fi transportată la spital. Campania “Aveți grijă de părinții și bunicii dumneavoastră!”, inițiată de ISU Crișana în anul 2022, continuă pe toată raza județului Bihor. Pompierii militari bihoreni trag un semnal de alarmă asupra vulnerabilității vârstnicilor în fața diferitelor riscuri la care sunt expuși, recomandând totodată măsurile și modul adecvat prin care aceste riscuri pot fi reduse sau înlăturate. Constant, la nivelul localităților din județ, pompierii stau de vorbă cu copiii și nepoții persoanelor vârstnice, dar și cu persoanele în etate, distribuindu-le pliante și broșuri cu o serie de măsuri și recomandări menite a-i proteja pe cei dragi, oferindu-le soluții la îndemână pentru prevenirea accidentelor casnice și a incendiilor în locuințe. Astfel, instalați detectoare de fum cu alarmă fonică și luminoasă. Majoritatea incendiilor fatale apar atunci când oamenii dorm; puneți-le la îndemână un telefon lângă pat, în caz de urgență; amenajați-le spațiul astfel încât să se poată evacua cu ușurință, în caz de urgență. Pregătiți-i! Simulați cu ei exerciții de incendiu pentru a vă asigura că știu ce să facă în cazul unui incendiu la domiciliu! Conștientizați-i cu privire la riscul utilizării lumânărilor și de importanța supravegherii acestora. Oferiți-le alternativa lumânărilor și candelelor electrice! Asigurați-vă că pot deschide toate ușile și ferestrele din casă: încuietorile ar trebui să se deschidă ușor din interior. Preveniți riscul de cădere, fixând covoarele/preșurile pe podea cu un suport cauciucat. Plasați covorașe de cauciuc în interiorul căzii pentru a preveni alunecarea, precum și covoare antiderapante lângă cadă. Montați-le benzi led cu senzori de mișcare lângă pat și pe traseul dinspre dormitor spre baie pentru a preveni căderile în timpul deplasărilor nocturne. Achiziționați un sistem GPS prin care îi puteți urmări dacă sunt dezorientați și se rătăcesc sau un sistem de alarmă care vă va alerta dacă părăsesc un perimetru desemnat.

Sunați-i cel puțin o dată pe zi și asigurați-vă că păstrează un telefon în apropiere, pentru a putea apela 112 și/sau un membru al familiei ori un vecin/prieten, în caz de necesitate!