În data de 28 noiembrie a fost lansat proiectul „Să descoperim tainele lecturii”, în cadrul unui protocol de colaborare încheiat între Creşa Oradea şi Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai”.

 

Într-un cadru primitor, în ludoteca secției pentru copii și tineret a bibliotecii, 23 de copiii din creşele „Picioruşe Vesele” şi „Căsuţa Piticilor”, însoţiţi de părinţi, de directorul creșelor, Maria Agape şi coordonatoarele de creşă, Luminiţa Rob şi Banyai Mihaela, au participat la o activitate de lectură. Poveștile citite copiilor de părinți și educatoare au fost de sezon, despre bucuriile iernii, ocazie cu care copilașii au descoperit lumea minunată a poveștilor din bibliotecă. Prin aceste povești citite de la vârstă fragedă ne dorim să-i încurajăm pe părinți să petreacă timp lecturând alături de prichindeii lor.  

„Gustul pentru citit nu vine de la sine, ci se formează printr-o muncă a factorilor educaţionali (familia şi unitatea de învăţământ), aceasta fiind caracterizată prin răbdare, perseverenţă, continuitate şi voinţă. La vârsta antepreşcolară, atât familia, cât şi creşa, depun eforturi pentru a influenţa universul copilăriei prin basme, poveşti şi poezii. Lectura necesită nu numai îndrumare, ci şi control”, arată organizatorii de la Creşa Oradea. 

În sprijinul acestui demers, Creşa Oradea a considerat că este nevoie de un parteneriat activ între unitatea de învăţământ, familie şi specialiştii bibliotecii judeţene, care să contribuie la dezvoltarea abilităţilor de lectură şi implicit la dezvoltarea limbajului celor mici.

Scopul proiectului este stimularea interesului pentru lectură în vederea dezvoltării şi activizării vocabularului la copiii de vârstă antepreşcolară, iar unul dintre obiective este conştientizarea părinţilor cu privire la rolul lecturii în dezvoltarea şi educaţia propriilor copii.

„Cartea este o comoară fără de preţ, importanţa lecturii fiind evidentă şi mereu actuală. E un instrument care dezvoltă limbajul copiilor, capacitatea de gândire. Există factori care determină lectura copiilor: particularităţile de vârstă şi psihice, preferinţele lor, climatul familial, care pot transforma lectura într-o necesitate, o foame de carte, o delectare sau nu. Proiectul care tocmai a demarat în baza protocolului încheiat cu Biblioteca Județeană va continua cu prezența la ore de lectură si a celorlați copii din creșele orădene”, mai arată Creşa Oradea. 

Începând cu 1 martie 2022, Creșa Oradea, cu cele 15 creșe din subordine, este o unitate de învățământ cu personalitate juridică, furnizor de servicii integrate de educație, îngrijire și supraveghere, aflată în structura Direcției de Asistență Socială Oradea.