Grădinița și creșa din Parcul Industrial I au fost inaugurate miercuri, urmând ca, din toamnă, să-şi deschidă porţile. Investiţia, în valoare de 6.153.053,84 lei fără TVA, a fost realizată prin ADR Nord-Vest.

 

Grădiniţa „Tărâmul magic” și Creşa „Căsuța Prieteniei”, situate în Parcul Industrial I (str. Gh. Mărdărescu nr.12) au fost inaugurate ieri, la eveniment fiind prezent, pe lângă primarul Florin Birta, directorul general al ADR Nord-Vest, Marcel Boloş.

„Aș vrea să felicit Primăria Municipiului Oradea și pe domnul primar pentru că au reușit să finalizeze un proiect care este unicat în România, întrucât este într-un parc industrial. Este o locație special aleasă pentru ca părinții și cei care lucrează în parcul industrial să-și aducă copiii aici, să fie aproape unul de celălalt, părinte-copil, astfel încât activitățile lor la locul de muncă și cele educaţionale ale copiilor să se poată desfășura în bune condiții. Centrul are un amplasament deosebit, dar în același timp are și o arhitectură frumoasă. Celelalte primării din țară sunt îndemnate să urmeze acest exemplu, mai ales că în următoarea perioadă de programare proiectele de acest gen vor fi susținute și finanțate”, a declarat Marcel Boloș.

Imobilul are un regim de înălțime de P+1E, funcțiunile fiind separate atât pe niveluri, cât și în cadrul aceluiași nivel. Creșa are acces separat față de grădiniță și se întinde doar pe parter, pe aproximativ o jumătate din suprafață, împreună cu spațiile conexe dedicate (cabinet medical și izolator). Grădinița se întinde atât la parter, cât și la etaj. Spațiile dedicate zonei administrative și de birouri sunt grupate și poziţionate în capătul holului principal, pentru a facilita accesul personalului grădiniței/creșei atât la sălile de grupă, cât și la spațiile de joacă exterioare.

Unitatea are 120 de locuri, 40 dintre ele pentru creşă și 80 pentru grădiniţă. Designul interior realizat este unul tematic, pentru a crea un cadru cât mai atractiv și familiar pentru copiii care vor frecventa atât creșa, cât și grădinița.

Lucrarea a fost executată de asocierea formată din Drum Asfalt SRL (lider de asociere – 90%), Trameco SA (asociat - 8,36%) și SC Novartis SRL (asociat - 1,64%). Valoarea acestor lucrări a fost de 6.153.053,84 lei fără TVA.

„Construirea, reabilitarea, modernizarea și echiparea infrastructurii educaționale pentru educația timpurie antepreșcolară și preșcolară la nivelul municipiului duce la creșterea egalității de șanse și de gen prin sprijinirea revenirii în câmpul muncii a părinților. De asemenea contribuie la prevenirea formelor de sărăcie accentuată prin scăderea numărului de gospodării cu venituri reduse, întrucât părinții au șansa să-şi lase copiii într-un mediu instituțional și să intre în câmpul muncii”, a declarat primarul Florin Birta.