Direcția de Asistență Socială Oradea a organizat și anul acesta o zi dedicată copiilor ai căror părinți sunt plecați în străinătate, în cadrul campaniei ,,Ai grijă de copiii tăi oriunde te-ai afla”.

„Cu emoții și zâmbete, colegii din cadrul Serviciului Protecția Copilului, alături de aproximativ 25 de copii, cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani și o parte din familiile lor care au răspuns invitației instituției noastre, petrecând împreună o zi frumoasă de vacanță la Săcădat. A fost ales Centrul de Echitație Povești Scrise de Cai pentru această excursie, deoarece îmbină perfect natura cu liniștea, energia și aventura de care copiii au nevoie”, spune Anca Grama, directorul executiv al Direcției de Asistență Socială Oradea. 

Copiii au avut ocazia de a se bucura de beneficiile terapiei cu cai și, mai ales, de interacțiunea cu celelalte animale din cadrul centrului, în special cu Paco, puiul de Alpaca, care a fost preferatul copiilor și a devenit prietenul lor pe tot parcursul zilei. 

„Hipoterapia, sau călăritul terapeutic, este, în primul rând, o experiență unică pentru copii, cu numeroase beneficii, în plan emoțional, al socializării, al posturii corpului, îmbunătățește calitatea vieții, reduce anxietatea și relaxează mintea. Am învățat despre creșterea și îngrijirea cailor, despre legătura foarte strânsă pe care aceștia pot să o formeze cu oamenii, cărora le oferă fidelitate și respect. Am descoperit împreună inteligența și blândețea cailor și ne-am convins de simbolul calului, acela al curajului și al grației. Pentru cei mai curajoși dintre copii, au fost oferite ședințe de echitație, descoperind astfel că echitația înseamnă libertate, curaj, răbdare, disciplină dar și o puternică legătura între om și cal, prin intermediul comunicării prin gesturi”, a menționat Anca Grama.

Pentru cei mai mici dintre copii au fost organizate jocuri în aer liber, pentru a consolida relația părinte-copil, pentru a-și depăși limitele și a socializa, dar și pentru a-și crea apartenența la un grup, pentru a fi creativi și pentru a descoperi natura. Bucurie, emoție, competiție și ambiție au fost cuvintele de bază. După toate aceste activități solicitante, copiilor li s-a făcut foame, așa că s-a găsit contextul perfect pentru a descoperi bucuria gătitului împreună.

„Am creat aluatul pentru pizza și am realizat forme, spre deliciul și curiozitatea celor mici. Am descoperit că micii bucătari au devenit mai empatici atunci când gătesc, sunt mai deschiși să accepte și să îmbrățișeze diferite preparate noi. Am marcat aventura de o zi a copiilor prin acordarea de diplome, pentru a onora curajul și răbdarea din aventura noastră”, a adăugat directorul DAS Oradea.

Copiii au povestit despre experiența lor presărată cu aventură și peripeții, dar și cu relaxare, calm și curaj.

„Se împlinesc cinci ani de când Direcția de Asistență Socială Oradea a început să ofere copiilor din familiile care au părinții plecați la muncă în străinătate și pe care îi avem în monitorizare, o aventură de o zi. De atunci și până acum ne-am propus ca în fiecare an să fim mai aproape de sufletele lor, creând un soi de tradiție a bucuriei, prin întărirea relației părinte-copil-bunic. Vedem de la un an la altul cum acești copii cresc și ne asigurăm că ei se dezvoltă armonios. La activitățile petrecute împreună ne-am împrietenit, am învățat ce înseamnă curajul, răbdarea, ne-am depășit fricile, am ieșit din zona de confort, ne-am conectat cu copiii, am construit relații mai frumoase, am descoperit libertatea și natura, caii și grația lor, ne-am molipsit de bucuria și vibrația copiilor, am construit amintiri și, cel mai important, am pus un zâmbet pe chipurile lor”, a menționat Anca Grama.

Directorul DAS Oradea le-a mulțumit, pe această cale, colegilor ei din cadrul Serviciului Protecția Copilului, pentru că vin în sprijinul familiilor cu copii și se preocupă constant de aceștia, inclusiv prin organizarea unor astfel de acțiuni menite să consolideze relațiile și încrederea în instituție.

Totodată, a mulțumit Asociației Club Kiwanis Oradea, pentru sprijinul oferit în realizarea acestei acțiuni.

„Asociația Club Kiwanis Oradea vine în ajutorul copiilor de fiecare dată, mobilizată de dorința de a-i ajuta pe cei care au nevoie de sprijin, iar anul acesta, colaborarea ne onorează și ne demonstrează încă o dată că omul poate fi motorul bunătății, iar, împreună, reprezentanții instituțiilor de protecție a copilului și sectorul ONG,  putem realiza mai multe în sprijinul copiilor. Totodată, dorim să mulțumim Lifezoom Photography pentru că, prin talentul lor, au fost alături de noi în aventura copiilor, au imortalizat zâmbetele și au surprins în fotografii amintirea acestei zile de neuitat și bucuria resimțită de copii”, a concluzionat Anca Grama.