Anul trecut a fost un an în care Direcția de Asistență Socială Oradea (DASO) a încercat să găsească soluții pentru fiecare cetățean care s-a adresat instituției, în colaborare cu alte instituții și cu ONG-urile din domeniul social.

Astfel, în cadrul serviciului de consiliere psihologică gratuită și sprijin pentru părinți și copii, Telefonul Verde, au avut loc 394 de ședințe de consiliere individuale și 12 ședințe de consiliere familială, beneficiarii serviciilor oferite fiind copii, părinți, persoane vârstnice și persoane aflate în dificultate.

Pe de altă parte, în cadrul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), Direcția de Asistență Socială Oradea a distribuit beneficiarilor eligibili un număr de 1085 de pachete constând în pachete de alimente - tranșa VI.

„Singuri acasă - ai grijă de copiii tăi oriunde te afli!”

În ce privește Campania „Singuri acasă - ai grijă de copiii tăi oriunde te afli!”, campanie inițiată de către Direcţia de Asistenţă Socială Oradea încă din anul 2014, au fost monitorizați copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, cărora DASO le-a oferit, ca în fiecare an, și în vara anului trecut, o zi de vacanță plină de surprize la Centrul de Echitație Povești Scrise de Cai, în Săcădat.

Pe de altă parte, DASO, alături de Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, a continuat și în 2023 campania de informare și prevenție în școlile din Oradea „Iluzia Fericirii - Ai grijă de tine”, în vederea informării și conștientizării cu privire la efectele și riscurile consumului de droguri, de promovare a modalităților de petrecere a timpului liber într-un mod sănătos și acces la consiliere psihologică gratuită la nevoie, campanie care se va desfășura pe tot parcursul anului școlar 2023-2024. În anul 2023, în cadrul acestui proiect au participat peste 400 de elevi de la diferite școli, colegii și licee din Oradea.

Program gratuit de suport psihologic și educațional

Inițiat în luna aprilie 2023, programul gratuit de suport psihologic și educațional „Agenda familiei” se adresează părinților care își doresc o relație mai bună cu copiii lor, pe parcursul anului trecut având loc patru întâlniri la care au participat aproximativ 200 de persoane, dezbătându-se subiecte, cum ar fi: parentingul dintr-o perspectivă psihologică, aspecte juridice ce vizează copiii, gestionarea unor situații intervenite ca urmare a divorțului părinților, absenteismul școlar, precum și educație financiară.

Tot anul trecut, DASO a desfășurat programul de meditații gratuite la limba engleză, desfășurat în parteneriat cu Centrul de limbi străine Babel School, în cadrul căruia, săptămânal, un număr de 47 de copii primesc meditații gratuite la limba engleză. Cursurile au loc la Centrul Social Multifuncțional „Rogerius II”.

În altă ordine de idei, Centrul de Îngrijire de Zi Oradea, cu o capacitate de 65 de locuri, vine în ajutorul copiilor proveniți din familii numeroase, monoparentale, dezorganizate, prin oferirea de servicii sociale care constau în: îngrijire pe timpul zilei, acordarea a două mese pe zi, activităţi de tip after-school, educaţie, recreere, socializare, activităţi privind dezvoltarea deprinderilor de viaţă şi orientare şcolară. „Activitățile desfășurate aici cu copiii au fost diverse: sărbătorirea Zilei Mondiale a Sănătății, Ziua educației, Ziua Mondială a Inimii, precum și o serie de vizite, la Grădina Palatului Baroc, la Palatul Vulturul Negru etc.”, mai transmit reprezentanții Direcției de Asistență Socială Oradea.

Un nou Centru de Zi pentru Copii

Primăria Oradea, cu sprijinul fondurilor europene, a finalizat în anul 2023 construcția noului Centru de Zi de pe Calea Clujului nr. 188, cu o capacitate de 60 de locuri, pentru copiii proveniți din comunități marginalizate, cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani. Copiii din comunitatea marginalizată Gutenberg vor avea la dispoziție un spațiu unde se vor desfășura activități educative, culturale, sportive și recreative, unde vor lua o masă caldă, menite să diminueze abandonul școlar, precum și să îmbunătățească nivelul de trai în rândul acestora.

Toate aceste informații se regăsesc în raportul de activitate al Direcției de Asistență Socială Oradea, prezentat, recent, într-o conferință de presă, de către directorul executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea (DASO), Anca Grama, și viceprimarul Antonia Nica, coordonator al instituției.