Diosig. Proiectul Volunteer - Centru de instruire pentru pompieri voluntari
Marţi, 28 mai, în comuna Diosig, a fost prezentat stadiul de implementare a proiectului Volunteer, inclusiv containerul de simulare a focului și autospeciala achiziționată în cadrul proiectului transfrontalier „Dezvoltarea în comun a capacității voluntare de intervenție în caz de urgență și de gestionare a dezastrelor în zona de frontieră”.
La eveniment au fost prezenți reprezentanţi ai liderului de proiect, Asociația pentru Promovarea Afacerilor în România (APPAR), dar şi reprezentanţi ai partenerilor proiectului - comuna Diosig și Federația pompierilor voluntari din Hajdu-Bihar. Proiectul Volunteer, care a demarat în data de 1 aprilie 2018, are o durată de implementare de 30 luni şi un buget de 1.406.367 euro, având ca obiectiv principal îmbunătățirea calității serviciilor voluntare pentru situații de urgență în zona de frontieră , respectiv îmbunătățirea pregătirii pompierilor voluntari pentru a crește siguranța populației. „Cu ajutorul finanțării, se va construi un Centru de instruire pentru pompieri voluntari care, la momentul actual, este în curs de execuție. Centrul va avea dotările necesare pentru parcurgerea cursului de servant pompier pentru 105 persoane. Totodată, a fost achiziționat un container de simulare a focului și o autospecială, dotări care vor ajuta la atingerea obiectivului proiectului și vor crea condițiile existente într-un incendiu pentru participanții care vor fi instruiți”, au menţionat organizatorii.
Evenimentul a fost deschis de câtre managerul de proiect, Gonczi Jozsef, care a prezentat, în câteva cuvinte, proiectul Volunteer. Primarul comunei Diosig, Mados Attila-Ferencz, le-a mulțumit pentru prezență reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crişana” și a subliniat importanța proiectului pentru comunitate. Maiorul Csilik Alexandru, prim-adjunct al inspectorului şef al ISU, a menţionat că este „primul proiect cu astfel de anvergură în județul Bihor”, menționând că scopul containerului este de a crește siguranța cetățeanului, „indiferent că instruim voluntari sau profesioniști, deoarece cu cât sunt pompierii voluntari mai pregătiți, cu atât e mai ușor să intervină”. Reprezentanții Drager Academy din Germania, specialiști în domeniu, au prezentat containerul, respectiv ce se va întâmpla în cadrul sesiunii, unde participanții au putut observa comportamentul focului, progresul focului, starea fumului și câteva tehnici de stingere a focului. Toate acestea au fost urmate de simularea reală de incendiu în interiorul containerului cu şase voluntari. Următorii paşi în acest proiect vor fi: finalizarea Centrului de instruire pentru pompieri voluntari şi recrutarea celor 105 persoane care vor fi instruite în cadrul proiectului.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.