Donați pentru sănătatea copiilor și gravidelor! Un gest care poate salva vieți
52 de minore din Bihor au devenit mame în 2020, situație care pune județul pe locul doi în România la numărul de nașteri la mame cu vârsta sub 15 ani. Și mai îngrijorător este, conform Salvați Copiii, că cele mai multe provin din comunități defavorizate, și majoritatea nu mai merg apoi la școală.
Andreea are 15 ani și are deja un băiețel născut prematur, la doar 30 de săptămâni. Corpul fragil al Andreei, prea puțin pregătit pentru a susține o naștere, nu a rezistat unei sarcini până la capăt. De asemenea, lipsa unei nutriții adecvate și lipsa vizitelor la medic din timpul sarcinii au făcut ca Andreea să nască prematur. În situația ei sunt 4 din 10 adolescente care nasc în România, conform unei Analize Salvați Copiii. Din fericire, Andreea a ajuns la timp la spital pentru a naște și a găsit o echipă de medici pregătiți să o ajute atât pe ea, cât și pe Rareș, care a avut șansa să aibă parte de un incubator care l-a ajutat să se dezvolte. Însă nu toți copiii sunt atât de norocoși să aibă parte de aparatura necesară, la timp. Acum Rareș este pe drumul spre recuperare: atât el, cât și Andreea sunt monitorizați permanent de experții locali Salvați Copiii și beneficiază de toate cele necesare susținerii sănătății nou-născutului și mamei.
România dă aproape jumătate (45%) din nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani în Uniunea Europeană. În 2020 (ultimul an din care există astfel de statistici), 731 de fete cu vârsta sub 15 ani au devenit mame, în top fiind județele Mureș (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor și Dolj (52) și Brașov (40). Totodată, două din 10 mame adolescente au mai mult de un copil, iar 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut, potrivit celei mai recente anchete realizate de Salvați Copiii România. Statistica arată că unul din zece nou-nӑscuţi din România provine din mame adolescente, ceea ce crește exponențial riscul de prematuritate și de mortalitate infantilă.
Cei care doresc să se implice și să ajute copilele devenite peste noapte mame, și bebelușii aflați în situație dificilă, o pot face donând bani Organizației Salvați Copiii România. Aceasta a dotat deja, din 2010, 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și obstetrică-ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.120 de echipamente vitale, investind peste 8,7 milioane de euro și a lucrat în 64 de comunități rurale defavorizate, cu 80 de mii de mame, gravide și copii până în 5 ani.
Companiile pot investi în sănătatea copiilor și gravidelor prin încheierea unui contract de sponsorizare, iar persoanele fizice au posibilitatea de a dona online pe salvaticopiii.ro sau prin SMS la 8844, 2 euro lunar, text SALVEZ.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.