Este cunoscut pentru faptul că purta mereu șosete colorate. Vasile Bâlc, un tânăr de doar 28 de ani, terapeut la fundația fostului fotbalist Mihai Neșu, a fost diagnosticat cu leucemie.

A ajutat sute de copii să se recupereze

După ce a ajutat sute de copii cu dizabilități din toată țara să se recupereze, acum el are nevoie de ajutor.

Povestea lui Vasile Bâlc, dar și modul în care poate fi ajutat, se găsește pe pagina de facebook a Fundației Mihai Neșu.

„Iarna, 2015... Fotbalistul Mihai Neșu se gândește să deschidă o fundație pentru copiii paralizați. Caută oameni, inițial voluntari, pentru a merge acasă la copii. Vasile, proaspăt absolvent de kinetoterapie, se oferă să ajute. Ne ajută să curățăm sediul, care nu era deschis încă. Lucrează ca voluntar până în 2016, când se angajează ca terapeut. Apoi, urmează zile, luni, ani, în care Vasile, specializat și în Therasuit, ajută copiii cu dizabilități din toată țara, prin terapie, să se recupereze. Vasile cel mai înalt din fundație, e creativ, glumeț și poartă mereu șosete colorate...”, scriu reprezentanții Fundației Mihai Neșu pe pagina de Facebook.

În decembrie, anul trecut, viața lui Vasile Bâlc s-a schimbat brusc, după ce a fost diagnosticat cu leucemie.

„Decembrie, 2019. Vasile intră în biroul directorului și se învoiește pentru medic, avea o umflătură la picior, dureri în corp, bănuim vreo căpușă. După câteva zile de analize, în fundația plină de copii, colegi și părinți, se face liniște: la 27 ani, Vasile al nostru are leucemie. Intră de urgență în prima cură de chimioterapie, la spitalul din Oradea, pe 12 decembrie. Îi scad celulele cancerigene la 5%, apoi, cresc la 7%. Începe a doua cură de chimioterapie. Celulele ajung la 42% și nu e timp de decis, deoarece începe a treia cură. Slavă Domnului, celulele mai scad și ajung la 17%. Prietenii, colegii și părinții din fundație merg la el la spital, îl vizitează, până în martie. De atunci, din cauza izolării, Vasile e singur, oamenii lui sunt în telefon, iar el se gândește: încotro, acum? Dacă celulele cancerigene ar ajunge la 5%, ar putea face transplant de măduvă, ceea ce ni l-ar putea reda înapoi sănătos, creativ, prietenos. Vasile e compatibil cu sora lui pentru transplant, însă nu știe cât mai rezistă, pentru că fiecare cură este diferită, iar ultima, cea mai grea, a fost cu complicații, din cauza imunității sale slăbite”, povestesc prietenii tânărului pe pagina de facebook.

 

Costul intervenției: 150.000 de euro

Acum, Vasile Bâlc are nevoie, mai mult ca oricând, de ajutor, pentru a putea să facă transplant de măduvă în străinătate. Costul unei asemenea intervenţii este de 150.000 de euro.

„Contra cronometru, cu analize nepotrivite transplantului, dar, totuși, aici, Vasile a fost îndrumat să caute o salvare în afara țării. Două spitale specializate pe așa ceva - AKH din Viena și American Hospital din Turcia - l-ar putea ajuta, însă, pentru oricare, costul pentru tratament și transplant pentru 3-4 luni de spitalizare este de 150.000 euro, o sumă enormă, care poate crește, în funcție de cum răspunde organismul la tratament. Pentru că încă nu are toți acești bani (deși ar putea fi șansa lui la viață) și nu poate risca să rămână fără tratament, Vasile a început în 8 iunie o nouă cură de chimioterapie, în România, sperând că, între timp, va putea strânge banii necesari tratamentului și că îi vor scădea celulele cancerigene. Cura constă în 5-7 zile de chimioterapie, după care încep analizele să scadă, de obicei, cam într-o săptămână jumate, două, urmate de o săptămână jumate de aplazie, în care analizele sunt foarte coborâte și în care necesită produse sangvine (sânge, trombocite), apoi, de alte două săptămâni, în care încep să crească valorile analizelor, iar măduva începe să lucreze, sperăm că în folosul lui”, mai scriu reprezentanții Fundației Mihai Neșu.

 

Nu și-a pierdut optimismul

Originar din Carei, Vasile a ajuns la Oradea în urmă cu șase ani, când a început studiile la Facultatea de Geografie,Turism şi Sport (Kinetoterapie şi motricitate specială). În anul doi, el a început să facă voluntariat la Fundaţia Mihai Neşu, care se înfiinţase la scurtă vreme. Fire veselă și îndrăgostit de călătorii, Vasile este îndrăgostit de sport, practicând înainte tot felul de sporturi, precum tenisul, baschetul, înotul și tot ceea ce îl făcea să se simtă bine.

„Vasile nu se plânge, le scrie colegilor și prietenilor clar, obiectiv, parcă încurajându-ne pe noi că e puternic, dar știm că, în spatele cuvintelor lui, sunt zile de dureri și, printre ele, undeva, un răsărit de soare pe care abia așteaptă să-l vadă, sănătos, din vreo excursie...”, mai scriu pe Facebook prietenii tânărului.

Cei care vor să-l ajute pe Vasile o pot face donând în conturile deschise la Banca Transilvania, pe numele Vasile Bâlc: RO80BTRLRONCRT0344093301 în lei sau RO30BTRLEURCRT0344093301 în euro.

De asemenea, se pot face donații online și în campania de Facebook deschisă de Alexandra Pintea pentru tânărul bolnav.

Informații suplimentare despre Vasile sau cum poate fi ajutat se pot afla la numerele de telefon: (0752) 674 936 - Vasile Bâlc și (0746) 341 011 - Maria Bâlc (mama lui Vasile).