Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea a primit în dar, din partea Rotaract Club Oradea, un glucometru, un pulsoximetru, spirometru, tensiometru, un manechin de resuscitare și două microscoape digitale cu preparate histologice atașate. Acestea îi vor aștepta pe studenții orădeni, în laboratoare, după terminarea vacanței.

Dotările au costat în jur de 8.000 de euro, bani strânși în cadrul proiectului „O cană de fericire”.

„Doresc să le mulțumesc colegilor mei voluntari care și-au dedicat din timpul lor pentru a vinde la căsuță, dar și tuturor orădenilor care s-au oprit la Târgul de Crăciun la căsuța noastră pentru a servi o cană de fericire și pentru a susține cauza noastră”, a declarat Octavian Boldea, președinte Rotaract Club Oradea, în cadrul unui eveniment de prezentare, organizat la Facultatea de Medicină ieri, de la ora 11.30. 

„Am dotat laboratorul de fiziologie cu un glucometru, pulsoximetru, spirometru și un tensiometru, laboratorul de urgențe cu un manechin de resuscitare, iar laboratoarele de histologie, microbiologie, morfopatologie cu un microscop digital didactic, cu preparate histologice atașate, și un alt microscop digital dotat cu preparate. Toate acestea au o valoare de aproximativ 8.000 de euro”, susține Andreea Costa Neagoe, fostul președinte Rotaract Club Oradea. Președintele Asociaţiei Studenţilor Medicinişti din Oradea, George Mihele, le-a mulțumit reprezentanților de la Rotaract.

„Echipamentele medicale costă foarte mult și dotarea unei facultăți de medicină înseamnă mult timp și mult efort financiar, și tocmai de aceea este o mare bucurie pentru noi”, a spus studentul, care a mai adăugat că a identificat nevoia aparatelor împreună cu colegii din anii mai mici, cu profesorii și conducerea facultății.

„Studenții noștri studiază în anul I biologie celulară, în anul II biologie celulară și moleculară și histologie, deci au nevoie foarte mare de microscoape. Am achiziționat câteva microscoape la începutul anului, dar acesta, donat, este mult mai performant. Se pot capta și stoca imaginile, se lucrează mult mai ușor. Manechinul de resuscitare va fi folosit de studenții din anii mai mari, și nu doar de către cei de la medicină. De aceste echipamente vor beneficia peste 2.000 de studenți, imediat cum se întorc din vacanța de primăvară”, a declarat Annamaria Pallag, prodecanul responsabil cu managementul serviciilor studenţeşti, sociale şi calitate al Facultății de Medicină și Farmacie din cadrul Universității din Oradea.   Anul trecut Rotaract Club Oradea a dotat Secția de Oncologie a Spitalului Municipal cu două aparate de decontaminare a aerului.