Activând ca voluntar din anul 2016, în cadrul programului de voluntariat „Salvator din pasiune”, Andreea Mariana Mihuț a desfășurat numeroase misiuni în sprijinul comunității, câștigând titlul de „Cel mai bun voluntar SMURD”, în cadrul Galei Voluntarilor din Domeniul Social.

În data de 3 martie, Direcţia de Asistenţă Socială Oradea (DASO) a organizat Gala Voluntarilor din Domeniul Social, eveniment public de recunoaștere a contribuției voluntarilor la binele comunității, în cadrul căruia Andreei Mihuț i-a fost acordat premiul pentru „Cel mai bun voluntar SMURD” .

Vorbind despre activitatea de voluntariat desfășurată în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” (ISU Bihor),  Andreea mărturisește: „În anul 2016, m-am înscris ca voluntar în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana”, având 16 ani și jumătate. Din momentul în care am început voluntariatul, am reușit să fac diferența între viață și moarte, să asist la nevoile semenilor noștri atunci când au nevoie de „acel cineva” acolo pentru ei. Însă nu doar acest lucru l-am dobândit, un altul ar fi ideea de o nouă familie în cadrul căreia maturitatea, responsabilitatea și omenia s-au atașat de mine. Sărbătorile anuale au prins pentru mine o altă culoare alături de această nouă echipă, astfel că ziua de naștere sau Crăciunul au fost celebrate împreună.

Anul 2019 a fost pentru mine un an al schimbării, al desprinderii de monotonie și obișnuință și, totodată, încărcat. Am reușit să împletesc activitatea profesională, educațională și personală cu cea de voluntariat, astfel că, pe lângă turele specifice pe mașinile de intervenție, am participat la misiuni de asigurare și exerciții alături de garda de intervenție.”

Andreea Mariana Mihuț, în vârstă de 19 ani, de profesie operator de  date - contabilitate, a efectuat sute de ore de voluntariat și a participat la 36 de intervenții, în 2019. În calitate de voluntar, Andreea încadrează echipajul de terapie intensivă mobilă și participă la misiuni de asigurare și exerciții alături de pompierii militari, printre activitățile desfășurate în anul 2019 numărându-se: implicarea în desfășurarea atelierelor de prim-ajutor, organizate cu prilejul zilei de 13 septembrie - Ziua Pompierilor din România, participarea la Exercițiul de cooperare cu activarea Planului Roșu de intervenție în ipoteza producerii unui accident feroviar urmat de incendiu, într-un tunel situat într-o zonă greu accesibilă, situat între localitățile Vadu Crișului și Șuncuiuș, asigurarea măsurilor de prim ajutor la diferite evenimente cu public numeros (Toamna Orădeană, Festivalul Internațional KAPO - OraDeA bate recordul), participarea la un exercițiu organizat de pompierii militari bihoreni, desfășurat, în colaborare cu MAPN, la Cercul Militar Județean, participarea, împreună cu echipajul de pompieri militari care încadrează autospeciala de transport personal și victime multiple (ATPVM), la parada desfășurată cu prilejul Zilei de 1 Decembrie - Ziua Națională a României, implicarea, alături de personalul UPU-SMURD Bihor, în activități menite să îmbogățească cunoștințele de prim-ajutor ale populației, organizate cu ocazia sărbătoririi a 26 de ani de activitate a Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare al judeţului Bihor.

În 2019, pe timpul misiunilor desfășurate, Andreea a reușit în urma manevrelor de resuscitare efectuate împreună cu echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea să readucă la viață două persoane aflate în stop cardio-respirator. Totodată, în toamna aceluiași an, aflându-se în timpul liber, a salvat viața unui bărbat pe care l-a văzut prăbușindu-se pe stradă, în stare convulsivă. Fără a sta pe gânduri și înarmată cu experiența și cunoștințele acumulate pe parcursul programului și orelor de voluntariat desfășurate, Andreea a procedat la acordarea primului ajutor, victimei, sunând, în același timp, la 112, pentru a sesiza situația de urgență și a prezenta starea bărbatului, după care l-a asistat până la sosirea echipajului medical. Nu în ultimul rând, Andreea a ales să contribuie și în alt mod la salvarea de vieți omenești, donând sânge în mod constant, pentru cei aflați în suferință.

„Andreea Mariana Mihuț s-a implicat cu dăruire în acțiunile civice și umanitare desfășurate în cadrul programului de voluntariat «Salvator din pasiune», aducând prin activitatea depusă, o valoare incontestabilă pentru instituția noastră și pentru comunitate, motiv pentru care îi mulțumim și îi adresăm sincere felicitări”, transmit reprezentanţii ISU Bihor.