Amelia este o fetiţă frumoasă, cu ochi superbi, albaştri ca marea, care nu a împlinit încă doi ani, dar care a trecut deja prin suferinţe incredibile, din cauza unei boli necruţătoare.

La numai un an şi patru luni, Amelia a fost diagnosticată cu rabdomiosarcom embrionar subtipul botrioid stadiul III, tumoare malignă, în zona vagin-uter. Practic, este vorba despre o tumoare care creşte rapid, distruge şi invadează ţesuturile vecine şi care poate fi tratată prin chirurgie, iradiere şi chimioterapie, cu şanse de supravieţuire la 80 la sută din cazuri.

Se chinuie de la 9 luni

Totul a început puţin după ce Amelia a "împlinit" 9 luni (data naşterii 30/08/2010), când într-o duminică dimineaţa, după ce a ridicat-o de pe oliţă, mama sa a observat un corp străin, în zona vagin-uter a fetiţei. A doua zi au mers imediat la medicul de familie, după care au făcut un ecograf, în urma căruia au aflat că în vaginul micuţei exista o anume formaţiune. Au ajuns apoi la un ginecolog, care a spus că nu o poate consulta, fiindcă nu are ustensile atât de mici, şi care le-a recomandat să meargă la Timişoara, la un alt medic obstetrician. Acolo au aflat că ar putea fi vorba despre rabdomiosarcom şi li s-a recomandat să se întoarcă la Oradea. Aşa au ajuns din nou la spitalul de copii din Oradea, unde un chirurg i-a facut Ameliei un tuşeu rectal, i-a scos formaţiunea respectiva şi practic a "răzuit-o" cu faşă sterilă. "La sfârşit ne-a trimis acasă şi ne-a spus că e criza hormonală a nou-născutului. Am luat proba din formaţiunea respectivă, am trimis-o la analize şi după 2 săptămâni, din rezultatul primit, ni s-a explicat că erau de fapt nişe cheaguri de sâge. Şi am plecat fericiţi acasă bucuroşi că am scăpat. Se părea că tot ce a fost urât s-a terminat", işi aminteşte mama Ameliei.

Familie zdruncinată de supărare

Din păcate fericirea le-a fost scurtă, fiindcă imediat după ce s-au întors din concediu, în luna iulie, acel ceva a apărut din nou şi era mult mai mare. "Din nou am început drumurile la doctor. Am ajuns iar la chirurgie la Oradea. De data aceasta am fost trimişi la Cluj. De aici am venit cu un diagnostic, şi anume polipoza hemangiomatoasă vaginală. Pentru a rezolva problema, medicul ne-a explicat că va trebui să o anestezieze, să cureţe formaţiunea respectivă şi să cauterizeze punctul ei de plecare. Am plecat mai liniştiţi spre casă, ştiind ce are şi cum se procedează în astfel de cazuri. Doctorul ne-a spus că acea formaţiune nu o doare, aşa că am rămas înţeleşi să-l sunăm şi stabilim când vine la Oradea să o opereze, dacă putem zice aşa. Din diferite motive, intervenţia a tot fost amânată; ba au fost doctorii plecaţi la diferite congrese, ba am avut noi diferite evenimente, aniversări în familie... în cele din urmă, în luna noiembrie am luat legătura cu doctorul să stabilim ce şi cum facem. Pentru că Amelia era răcită momentul intervenţiei a fost tot amânat. Asta până când după 2 săptămâni de febră, perioadă în care Amelia era tot mai agitată, nu prea mai mânca, avea dificultăţi la scaun şi îi şi apăruse o secreţie vaginală purulentă, am sunat doctorul şi i-am spus că trebuie să ne interneze şi să-i facă ceva. Odată internate, după analizele de rigoare, marţi, am aflat că polipoza vaginală se transformase într-o formaţiune gigantă abdomenopelvină de cca 17/6/5,8 cm. Din nou alt şoc. Miercuri, 14 decembrie 2011, la ora 10.00, Amelia intra în operaţie. Cu ajutorul Celui de Sus, după aproximativ 2 ore s-a trezit. Medicul chirurg ne-a explicat ce şi cum a avut, că a extirpat tumoarea şi că mai trebuie duse probe la analiză, iar apoi vedem ce e de făcut. Vineri dimineaţa, la nici două zile de la operaţie ni s-a spus că formaţiunea respectivă pare a fi rabdomiosarcom embrionar subtipul botrioid. Am crezut că totul se prăbuşeşte în jurul meu, al nostru al tuturor. Eram numai eu cu ea, fiind încă pe secţia de terapie intensivă şi nu-mi venea să cred" a povestit îndurerată mama Ameliei. Din păcate, diagnosticul primit a fost confirmat mai târziu şi de probele de la Bucureşti şi din Ungaria. Donaţiile se pot face în lei în contul Asociaţiei PITICOT, Cont Bancar nr. RO82BTRL00501205i98626XX - Cont în Lei sau RO57BTRL00504205i98626xx- Cont în Euro, deschise la Banca Transilvania, Oradea, cu menţiunea pe OP - pentru cazul Amelia Popa! Cei interesaţi pot contacta Asociaţia la următoarele date de contact: Dorel Puchianu: 0728.572.879; dorel@piticot.org