Ieri, la Restaurantul Allegria din Oradea, a avut loc conferinţa de finalizare a proiectului „Servicii de integrare pentru beneficiarii unei forme de protecţie şi pentru străinii cu şedere legală în România, în Regiunea de Vest”, un proiect de 12 luni (mai 2016 - mai 2017) implementat în judeţele Bihor, Arad şi Hunedoara.

 

Organizaţii non-guvernamentale din Timişoara şi Oradea au implementat, începând cu luna mai 2016, proiectul „Servicii de integrare pentru beneficiarii unei forme de protecţie şi pentru străinii cu şedere legală în România, în Regiunea de Vest”, în șase judeţe din zona de vest a ţării, în colaborare cu instituţii publice guvernamentale. Asociația Filantropia Oradea a organizat, ieri, la Restaurantul Allegria din Oradea, conferinţa de finalizare a proiectului mai sus amintit, eveniment în cadrul căruia au luat cuvântul Adriana Popa, manager local Centrul Regional de Integrare (CRI) Oradea - Asociația Filantropia Oradea; Elena Timofticiuc, manager proiecte AIDRom - Asociația Ecumenică a Bisericilor din România; Alexandra Boboc, coordonator activități OIM România; Dima Săndel, comisar șef - Serviciul pentru Imigrări Bihor; Daniela Călinescu, consilier pentru afaceri europene - Instituția Prefectului județul Bihor; Corina Ardelean, responsabil studenți străini, cetățeni non-UE - Relații Internaționale - Universitatea din Oradea, și Adriana Mocanu, mediator intercultural CRI Oradea - Asociația Filantropia Oradea.

Proiectul este implementat de AIDRom - Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România, în parteneriat cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie - Biroul din Romania şi Asociaţia Filantropia Oradea, fiind finanţat de Uniunea Europeană şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional - Fondul Azil, Migraţie şi Integrare. Bugetul total al proiectului, pentru o perioadă de 12 luni, este de 1.005.621,88 lei. Grupul ţintă al proiectului este reprezentat de resortisanţii ţărilor terţe cu drept de şedere pe teritoriul României (RTT), precum şi beneficiarii unei forme de protecţie internaţională (BP), care necesită sprijin în vederea acomodării şi integrării pe teritoriul României.

În data 30 decembrie 2016, în România se aflau înregistraţi cu şedere legală 61.843 străini (RTT) şi 2.903 BP.

Conform statisticilor Inspectoratului General pentru Imigrări, la 30 decembrie 2016, în Regiunea vizată (Regiunea 5) situaţia se prezenta în felul următor: Timiş (4058), Arad (1211), Bihor (1195), Hunedoara (636), Mehedinţi (347) şi Caraş Severin (392).

Prin Centrul Regional de Integrare Oradea, în cadrul proiectului, au fost oferite servicii specializate de consiliere socială şi juridică, asistenţă materială pentru categorii vulnerabile, cursuri de limba română şi acomodare culturală, activităţi de petrecere a timpului liber pentru migranţi, acţiuni specifice pentru beneficiarii minori ai grupului ţintă şi medierea relaţiei migranţilor cu instituţiile implicate în proiect. De asemenea, în cadrul proiectului, au fost formaţi şi angajaţi șase mediatori interculturali, s-au creat reţele de voluntari şi cursuri de formare pentru reprezentanţii instituţiilor publice din cele șase judeţe cu atribuţii în domeniul asistenţei migranților.