La drum, cu încredere! - A reînceput „Școala părinților”
În sala Traian Moşoiu a Primăriei Municipiului Oradea, miercuri, 11 septembrie, a avut prima întâlnire din acest an şcolar din cadrul programului „Şcoala părinţilor”, program dezvoltat de către Direcția de Asistență Socială Oradea şi susţinut de către un specialist în domeniul de interes al părinţilor.
De această dată, tema abordată a fost „Adaptarea copiilor la creşă”, temă susţinută de către psihologul Izabela Duca şi coordonatorul Creşei nr.13, „Lizuca şi Patrocle”. La întâlnire au participat un număr record de 150 de părinţi.
Directorul DAS Oradea, Arina Moş, a deschis evenimentul: „De cinci ani, de când derulăm acest program, este pentru prima dată când un număr aşa de mare de părinţi au răspuns invitaţiei noastre, şi sunt onorată să am alături părinţi responsabili, dornici să primească informaţii de la specialişti şi nu de pe forumuri. Este extrem de important pentru noi ca acest parteneriat creşă – părinţi, să fie unul constructiv, în beneficiul copiilor dumneavoastră. Vă mulţumim că ne-aţi ales, mulţumim pentru încrederea acordată, lăsându-ne în grijă ce aveţi mai scump pe lume. Vă asigur de întreaga deschidere privind propuneri şi sugestii de îmbunătăţire a activităţilor desfăşurate în creşă, întrucât numai aşa reuşim să asigurăm standarde de calitate ridicate.”
Programul se adresează în special părinţilor care au copii cu vârste între 10 luni şi 3 ani şi care frecventează creşa, dar şi părinţilor care vor să înteleagă mai bine nevoile copiilor mici şi rolul fundamental al comunicării dintre copii şi părinţi.
Obiectivul principal al acestui program este prezentarea principiilor cheie care îi vor ajuta pe părinţi să înteleagă mai bine nevoile copiilor şi să dezvolte o relaţie de ataşament sigur cu copiii lor, relaţie care stă la baza dezvoltării la copii a empatiei, stimei de sine, a abilităţii de gestionare a emoțiilor, a bunătăţii şi blândeţii.
Procesul de adaptare a copiilor la creşă este diferit de la copil la copil, poate fi unul mai greoi sau unul mai uşor, necesită un timp mai îndelungat sau mai scurt, copiii trecând de la faza de negare la cea de frustrare, de înţelegere, pentru ca în final să ajungă la acceptarea creşei.
În cadrul întâlnirii părinţii au aflat despre importanţa ataşamentului dezvoltat în relaţie cu mama, a influenţelor acestuia în acest proces de adaptare, proces care face parte din dezvoltarea copiilor fiind prima experienţă de separare a copiilor, de exersare a independenţei, modalitate de dezvoltare a încrederii în alţii şi în sine.
„Prin programul „Şcoala părinţilor” ne dorim să venim în sprijinul dumneavoastră cu sfaturi şi soluţii oferite de specialişti în domeniul creşterii şi educaţiei copiilor, adaptarea la creşă fiind un pas dificil pentru toţi membrii familiei. Încrederea este cea pe care dorim să le-o insuflăm părinţilor, pentru ca apoi aceştia să o transmită mai departe copiilor lor”, a menționat directorul DAS Oradea, Arina Moș.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.