Livada de Bihor. Bunul samaritean îşi aşteaptă chiriaşii
La Livada de Bihor a fost inaugurat noul cămin pentru persoanele de vârsta a treia care îşi aşteaptă locatarii într-un spaţiu modern, cu un confort ridicat şi o atmosferă caldă, familială.
Fundaţia Aliabis a demarat în anul 2008 un proiect de construcţie, la intrarea în localitatea Livada de Bihor, a unui cămin pentru vârstnici. Adăpostul social a fost inaugurat în luna ianuarie a acestui an şi poartă numele de "Good Samaritan". Noul cămin poate găzdui până la 45 de persoane, însă momentan aici locuiesc doar cinci vârstnici. Fiecare din cele 30 de camere are propria unicitate, fiind zugrăvite în altă culoare, amenajate cu stil şi bun gust. "Camerele sunt prevăzute, fiecare, cu câte un grup sanitar. Într-o cameră avem două-trei paturi, în funcţie de preferinţe. Legislaţia în vigoare nu permite ca o persoană să stea singură", ne-a precizat Avram Dume, reprezentantul Fundaţiei Aliabis. Căminul are şi o serie de funcţionalităţi comune: un spaţiu de zi pentru socializare, unde s-au amplasat mai multe canapele şi fotolii, un televizor etc. De asemenea, la parter este amenajată sala de mese şi bucătăria. Băile sunt prevăzute cu acces uşor, ţinându-se cont de vârsta înaintată a locatarilor şi condiţia lor fizică mai fragilă. Costurile de cazare pornesc de la 1.500 lei/lună, în cazul unor cazuri medicale mai grave, care necesită îngrijiri speciale, cheltuielile cresc. Cea mai în vârstă locatară tocmai a împlinit 101 ani, este din Beclean şi se numeşte Otilia Cornea. Locatarii par să fie mulţumiţi de condiţiile oferite, îşi petrec ziua depănând amintiri, uitându-se la televizor, citind ziare sau plimbându-se prin imensa curte din jurul azilului. "Sunt singur. Avem condiţii bune, ne place aici. Dormim, ne plimbăm, mai povestim", povesteşte Nagy Alexandru, de 88 de ani, din Curtuişeni. Administratorii azilului spun că majoritatea locatarilor nu mai pot să se îngrijească singuri, familiile lor sunt foarte ocupate şi nu pot să le asigure o prezenţă permanentă, aşa cum cere sănătatea lor.
"Copiii acestor locatari au locuri de muncă. Avem un caz în care, în lipsa supravegherii, persoana respectivă a fost găsită pe străzi. Sau avem cazuri în care îngrijitorii personali angajaţi nu se ocupau de vârstnici. Astfel, aparţinătorii au preferat să apeleze la serviciile noastre. Familiile pot veni oricând aici să-şi petreacă timpul cu ei", ne-a declarat Avram Dume.
o sujestie: in cazul in care pensia este mai mica de 1500 lei,comunitatea ar trebui sa contribue cu diferenta.
Proiectul este mai mult decat laudabil. Ce face insa o persoana varstnica, fara familie ,care nu are pensie de 1500 Ron si ar dori ingrijirea in acest camin social ? Mi se pare mai curand o afacere sau suporta Statul diferenta? Pentru detinuti se cheltuie destui bani !