După mai multe proiecte artistice dezvoltate între Italia și România, Binaco Enrico, managerul unei societăți care se ocupă cu promovarea artei și a artiștilor din cele două țări, va realiza, în cursul acestei luni, în penitenciarul din Oradea, un proiect inedit, în colaborare cu Costantini Massimo, artist și promotor de proiecte din Milano, Italia.

BEC Artem și Massimo Costantini sunt un grup de antreprenori italieni care locuiesc în Oradea, fondatori ai proiectului artistic „The White Hole”, cu o experiență solidă în curatoriatul și organizarea de expoziții, instalații de artă publică și evenimente culturale. Ceea ce propun ei, „MeditArt în penitenciar”, este o inițiativă care a fost deja implementată cu succes în închisoarea Bollate (Milano), în octombrie 2014.

„Practic, dorim să realizăm, în cadrul penitenciarului Oradea, o inițiativă bazată pe pictură, combinată cu meditație, cu o dublă valoare: una, pur artistică, și alta, mai profundă, legată de a face cunoscută practica meditației deținuților care doresc să participe”, explică Binaco Enrico, managerul firmei BEC Artem.

Concret, Massimo Costantini și Enrico Gino Binaco vor conduce un grup de zece deținuți într-o tehnică de meditație, care constă în a imagina (vizualiza) lucruri sau situații. Această tehnică este folosită pentru a crește concentrarea, pentru relaxare și chiar pentru a stimula creșterea personală și a modela viața pe care și-o dorește fiecare.

„Participanții își vor imagina un peisaj liniștit, de exemplu o plajă sau o pădure, concentrându-și atenția asupra „creării” și păstrării acestei imagini vii. Astfel, gândurile și distragerile sunt alungate (îmbunătățind concentrarea) și, în același timp, corpul și mintea se liniștesc, deoarece „experimentarea” acestui peisaj favorizează relaxarea, atingând o stare de contemplare ideală, relaxată, dar alertă”, mai spune Binaco Enrico.

După meditație (durata preconizată - 15 minute), creatorul și coordonatorul inițiativei, Massimo Costantini, va distribui participanților foi de hârtie, creioane și pixuri cu care să deseneze emoțiile și imaginile vizualizate în timpul meditației. După expoziție, fiecare desen va fi returnat deținuților care l-au realizat, ca o amintire a experienței lor.

„Experiențele de meditație dobândite până în prezent în penitenciarele din diferite țări au dat rezultate importante în ceea ce privește creșterea conștiinței și a bunăstării psihofizice. Mai mult, acestea au stimulat dorința de a aprofunda cunoașterea practicii, recunoscută chiar de către practicanți ca fiind un instrument valabil pentru autocunoaștere și pentru gestionarea stresului cauzat de detenție”, menționează Binaco Enrico Gino.

Potrivit acestuia, scopul acestei inițiative este de a promova o posibilitate concretă de transformare și evoluție a deținuților, ajutându-i să își dezvolte potențialul uman.