Un ONG din Oradea oferă cazare gratuită pacienților oncologici și aparținătorilor acestora. Mădălina Maiorescu a pus bazele asociației „Lumea lui Iannis”, după ce băiețelul său s-a luptat cu o formă agresivă de cancer și a avut nevoie de intervenții medicale în Italia.

Acolo, Mădălina a văzut cum ONG-urile oferă sprijin pacienților și aparținătorilor punându-le la dispoziție cazare, dar și transport la unitățile medicale. Revenită în țară, Mădălina s-a decis să ofere o mână de ajutor familiilor care trec prin încercări similare. Așa a demarat proiectul „Casa de lângă spital”, prin intermediul asociaţiei pe care deja o înfiinţase.

„Asociația Lumea lui Iannis este o organizație neguvernamentala, înființată în 2017 din experiența directă a noastră, ca și părinți de copil diagnosticat oncologic, care au fost nevoiți ca, timp de un an, să doarmă pe holuri, pe scaune prin spital și care au avut norocul fantastic de a găsi rezolvarea problemelor într-un program similar în Roma, Italia. Astfel, am văzut utilitatea și nevoia unui astfel de sprijin și în România, în orașul nostru, Oradea”, povestește Mădălina Maiorescu.

Programul „Ali Home - Casa de lângă spital” a fost lansat în noiembrie, 2018, când a fost deschis primul apartament situat pe strada Milcovului.

„În primul an de activitate, am înregistrat peste 30 de cazari individuale – însumând un număr total de peste 500 de nopți de cazare. Al doilea apartament, situat pe strada Corneliu Coposu, a fost deschis în martie 2020”, mai spune Mădălina, adăugând că după 15 iunie 2020 numărul total de locuri de cazare a ajuns la 15.

„Anul trecut, ne doream schimbarea locației apartamentului, deoarece acesta era situat la etajul 2 și nu foarte aproape de spital. Totuși, datorită multiplelor cereri avute în această perioadă, am păstrat și acel apartament de pe strada Milcovului și ne-am extins cu un nou apartament situat la parter, pe str. Corneliu Coposu, vis-a-vis de spital. În 15 iunie 2020, am deschis al treilea apartament: un apartament cu două camere, aflat la parterul unui bloc de lângă intrarea în spital pe str. Iza, mobilat, utilat, cu un spațiu de relaxare amenajat pe balcon, mare parte realizate cu ajutorul minunat oferit de membri ai comunității orădene. În acest fel, vom putea acorda găzduire gratuită pentru patru persoane, acestea beneficiind de toate condițiile de igienă și confort pe durata investigațiilor sau a tratamentului medical oncologic în Oradea”, mai spune Mădălina Maiorescu.

Bursa „ALI”  este al doilea mare proiect al Asociației Lumea lui Iannis, care presupune acordarea unor vouchere copiilor diagnosticați cu cancer.

„Anual, vom acorda trei vouchere unor copii cu diagnostic grav, vouchere cu care se vor putea achiziționa participări la cluburi / ore online, manuale, rechizite, laptopuri sau tablete. Orele/ temele / cluburile online vor fi furnizate de International School of Oradea, în baza parteneriatului pe care ALI l-a agreat de curând cu această prestigioasă școală. Astfel, copiii din toată România, fie că vor fi acasă sau în spitale (cum se întâmplă de foarte multe ori) vor putea să fie conectați și să participe la aceleași cursuri și activități online ca și copiii sănătoși. Voucherele pentru anul 2020 - 2021 s-au epuizat deja. Totuși, văzând numărul foarte mare de cereri și nevoia acestor copiii, precum și impactul pozitiv asupra lor și al familiei, în funcție de resursele pe care vom reuși să le atragem, luăm în considerare suplimentarea acestui număr”, a menționat inițiatoarea proiectului.

Asociația Lumea lui Iannis își consolidează imaginea ca organizație, trecând într-o nouă etapă, mai matură, profesionistă.

„Deoarece dorința noastră este de a ajuta direct oamenii în nevoile lor concrete și cele mai esențiale în perioada tragică din viața lor, de a oferi speranță și confort, ne dăm seama că este nevoie să fim mai vizibili, să avem o identitate vizuală clară, distinctivă care să atragă atenția și suportul companiilor private care este esențial în continuarea celor două programe menționate mai sus. Sprijinul inedit, în acest sens, vine din partea firmei Simon Dietrich din București, un nume marcant al pieței de design web din România, care, pro bono, ne ajută prin crearea noului logo, al site-ului oficial al asociației, precum și întreaga parte de promovare a ALI. Le mulțumim, cu această ocazie, atât pentru implicare, cât și pentru cuvintele frumoase cu care au însoțit decizia lor de a ne ajuta în mod gratuit”, a conchis Mădălina Maiorescu.