În cadrul unui protocol de colaborare încheiat între DAS Oradea și Universitatea din Oradea - Facultatea de Arte, Centrul Comunitar Gutenberg a început să aibă o nouă înfățișare, prietenoasă și veselă.

Pornind de la ideea că orice spațiu de locuit trebuie să aibă, pe lângă rolul funcțional, și unul estetic, studenții specializării Arte Decorative, din cadrul Departamentului de Arte Vizuale, Facultatea de Arte Oradea, au decorat partea exterioară a unui container din incinta Centrului Comunitar Gutenberg, folosind o cromatică caldă și dinamică, care va  transmite beneficiarilor un sentiment de siguranță  și optimism. Coordonatorul proiectului de decorare exterioară este prof. Mihaela Tătulescu, alături de studenții anului 2 Arte Decorative: Corina Ardelean, Geta Avram, Viorica Pogăceanu, Simona Iancu Modog, Salome Kabai, Beata Kovacs, Cristina Fazekaș și Tamara Szenko.

S-a optat pentru compoziții decorative cu elemente de ornament din arhitectura orădeană, un fel de a aduce centrul orașului mai aproape de periferie, de a da un strop de culoare pentru acești oameni greu încercați de viață.

Parte a protocolului de colaborare, proiectul „Un zâmbet, o floare, un strop de culoare” are ca scop crearea unui ambient vesel, prietenos, plin de viață în cadrul spațiilor destinate desfășurării activităților Centrului Comunitar Gutenberg, prin decorarea exterioară și interioară a acestora.

„A fost o provocare pentru toți decorarea primului container, iar studenții au putut experimenta tehnici noi, capacitatea de redare şi îmbinare a diferitelor forme şi culori, ţinând cont de funcţie și destinație, dar, mai ales, au interacționat cu destinatarii acestor containere. Proiectul va continua și după vacanța de vară, cu decorarea, atât exterioară, cât și interioară, a celorlalte două containere. Mulțumesc studenților pentru implicarea de care au dat dovadă pe toată perioada practicii, de felul în care au empatizat cu problemele acestor oameni și felicitări pentru ideea proiectului Direcției de Asistență Socială Oradea, de a transforma ambientul celor defavorizați de soartă”, a precizat prof. Mihaela Tătulescu, coordonatoarea proiectului.

„Cu sprijinul Direcției Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea, a început recondiționarea containerelor din Centrul Comunitar Gutenberg și pregătirea acestora pentru decorare. Mulțumim mult doamnei prof. Mihaela Tătulescu și studentelor pentru munca făcută din suflet! Ne bucurăm că sunt tot mai mulți cei care se îndreaptă înspre noi, oferind sprijin semenilor noștri greu încercați de viață, aceste acţiuni având un rol important în asigurarea unui climat liniștit, care să suplinească lipsa unei locuințe și a unei familii”, a declarat directorul DAS Oradea, Anca Grama.

Acest proiect este doar un prim pas dintr-o frumoasă colaborare între DAS Oradea și Universitatea din Oradea, Facultatea de Arte, colaborare în cadrul căreia se vor desfășura activități similare și la alte centre subordonate instituției.

Administraţia publică locală sprijină această categorie vulnerabilă prin asigurarea dreptului la asistenţă şi protecţie socială în Adăpostul de Noapte situat pe str. J. Gutenberg nr.8 şi în Centrul Comunitar Gutenberg, oamenii fără adăpost beneficiind aici de activităţi de socializare, suport în găsirea unui loc de muncă, sprijin pentru obţinerea actelor de identitate şi stare civilă şi, nu în ultimul rând, de activităţi sociale menite să-i ţină departe de tot ceea ce înseamnă comportament antisocial.