Pe tema contractării serviciilor medicale - CAS Bihor inițiază dezbateri
Cu ocazia unui interviu recent, Dorel Dulău, directorul general al CAS Bihor, anunța inițierea unor întâlniri cu furnizorii în vederea dezbaterii proiectului metodologiei de contractare a serviciilor medicale.
„Vreau să menționez, ca un lucru important, este programarea unor întâlniri, pe domenii de asistență medicală, în zilele de 26 și 27 aprilie, care vor avea loc cu furnizorii de servicii medicale: din medicina de familie, din medicina dentară, din ambulatoriile de specialitate și spitale.
Subiectul propus de instituția noastră pentru discuțiile profesionale cu furnizorii de servicii medicale este noul proiect de norme metodologice privind aplicarea contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. După cum se știe, începând cu 1 iulie 2023, va interveni o nouă contractare, cu tot ceea ce înseamnă furnizorii de servicii medicale, după noul contract-cadru și după noile norme metodologice de aplicare a acestuia, norme care, în acest moment, sunt în stadiul de dezbatere a proiectului menționat.
Ceea ce ne-a atras atenția, la nivel instituțional, într-un sens pozitiv, este faptul că, începând cu anul 2025, se va realiza, în privința medicinei primare, plata în funcție de performanța medicilor de familie aflați în contractare cu CAS. Este un început mai mult decât bun, aș spune, și realitatea dovedește că medicina primară este importantă atât pentru noi, ca instituție, cât mai ales pentru pacienți, cu un plus pentru cei din mediul rural. Foarte mulți dintre pacienții din zonele rurale se deplasează doar la medicul de familie, unde încearcă și își rezolvă, de cele mai multe ori, problemele de natură medicală sau privitoare la starea de sănătate.
Medicina primară este, pentru noi, un obiectiv foarte important, iar dezvoltarea ei este stringentă. Prevederea referitoare la acordarea unei bonificații în funcție de performanța medicilor de familie arată că, la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, se dorește încurajarea medicilor de familie, și vorbim de o stimulare de natură financiară pentru a presta serviciile medicale și întreaga activitate la un nivel cât mai înalt de performanță, pentru a avea o relație directă cu pacientul și pentru a se deplasa la domiciliul acestuia atunci când este nevoie, astfel încât pacienții să fie cât mai mult susținuți în procesul revenirii la starea de sănătate”, a declarat directorul general al CAS Bihor.
Interlocutorul nostru a prezentat succint metodele de stimulare a medicilor de familie în direcția creșterii serviciilor acordate pacienților:
„În actul normativ ce va fi aplicat începând cu 2025, se prevede că între data de 1 ianuarie sau, după caz, data încheierii contractului cu CAS, și data 31 decembrie, se vor acorda niște plăți în funcție de performanța realizată anual. În trimestrul I al anului următor celui pentru care se măsoară gradul de realizare a indicatorilor de performanță, în limita unui fond alocat Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bihor, medicii de familie vor primi aceste bonificații.
Legislația prevede că, de exemplu, pentru un număr de minim 1000 de persoane pentru care se realizează completarea și transmiterea datelor medicale în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), persoane cu vârsta de peste 40 de ani, înscrise pe lista medicului de familie, se acordă o bonificație de 14.000 de lei. După aceea, bonificația scade la 9.600 de lei pentru pacienții cu vârsta de peste 40 de ani, între 800 și 999 de persoane, iar pentru pacienți între 600 și 799 de persoane ajunge la 6000, valoarea bonusului acordat fiind ajustată proporțional, în funcție de performanță, și încadrată în buget”.
La finalul dialogului nostru, directorul general Dorel Dulău a concluzionat că modificările legislative propuse dezbaterii dovedesc interesul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru dezvoltarea medicinei de familie:
„În concluzie, faptul că dezvoltarea medicinei primare este încurajată, faptul că medicii de familie sunt stimulați financiar să presteze o activitate cât mai diversificată, faptul că sunt încurajați să aibă în portofoliu cât mai multe persoane de peste 40 de ani, la care, cu siguranță, riscul de îmbolnăvire și de a face anumite boli cronice este mult mai accentuat, toate acestea dovedesc preocuparea, din punct de vedere instituțional, a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și a noastră, a CAS Bihor, prin aplicarea acestor prevederi, pentru o cât mai eficientă susținere a pacienților să-și redobândească starea de sănătate anterioară.
Întâlnirile pe care le vom avea cu medicii de familie, în primul rând, dar și cu reprezentanții celorlalte domenii de asistență socială, vor scoate în evidență această prevedere legală care trebuie cunoscută nu doar de către furnizorii de servicii medicale, ci și de către pacienți, pentru că, până la urmă, aceștia sunt interesați să fie pe lista unui medic de familie și să beneficieze de drepturile prevăzute de lege˝.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.