Nu mai puțin de 7.577 de sesizări au fost făcute la poliție, în ultimul an, cu privire la dispariția copiilor. Cauzele sunt lipsa de supraveghere și a comunicării dintre părinți și copii, abandonul școlar, teama față de reacția părinților cu privire la rezultate negative acumulate la școală, situația economică precară, influența nefastă a anturajului, conflictele cu părinții.

Chiar dacă numărul sesizărilor nu reprezintă numărul copiilor dispăruți, (deoarece același copil poate fi semnalat de mai multe ori într-un interval de timp ca fiind dispărut), merită subliniat că, în perioada 30 aprilie 2021 - 20 aprilie 2022, Poliția Română a înregistrat 7.577 de sesizări privind disparițiile de copii. Dintre acestea, 259 se refereau la copii cu vârste de până la 10 ani, 2.003 la copii cu vârsta de 10-14 ani și 5.315 la minori mai mari de 14 ani.

Cauzele care duc la dispariția copiilor sunt lipsa de supraveghere și a comunicării dintre părinți și copii, abandonul școlar și teama față de reacția părinților cu privire la rezultate negative acumulate la școală, situația economică precară, influența nefastă a anturajului, conflictele cu părinții.

În cele mai multe dintre cazuri (aproximativ 90%), copiii pleacă în mod voluntar de acasă. În  general, sunt găsiți în primele 24-48 de ore de la dispariție, însă șansele de a fi găsiți scad odată cu trecerea timpului. De aceea, este important ca sesizarea să fie făcută cât mai rapid și orice informație legată de o dispariție să fie transmisă în timp util.

La nivel european există o rețea de linii de asistență telefonică pentru copii dispăruți (32 de țări). Linia telefonică europeană (116.000) oferă asistență gratuită, imediată, pentru salvarea vieții atunci când copiii dispar. Copiii și familiile care apelează acest număr beneficiază gratuit de asistență emoțională, psihologică, socială, legală și administrativă 24/7. Se oferă, de asemenea, un punct central de contact și coordonare vitală pentru cazurile transfrontaliere.

Din 1983, ziua de 25 mai este dedicată copiilor dispăruţi, iar la nivel mondial sunt organizate acţiuni cu scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la problematica copiilor declaraţi dispăruţi în întreaga lume.

În România, Centrele de Consiliere pentru părinţi, Centrele Educaţionale şi centrele Creştem Împreună (pentru copii ai căror părinţi muncesc în străinătate), dezvoltate de Organizația Salvați Copiii, furnizează servicii de evaluare, consiliere psihologică şi educaţie parentală pentru copii şi părinţi, suport educaţional, activităţi de socializare și timp liber pentru copii, precum și suport psihologic pentru rudele în grija cărora au rămas copiii.