Administratorul unui salon de frizerie-coafură din Oradea acuză un reprezentant al Poliţiei Locale Oradea de „abuz de drept şi minciuni” consemnate în procesul verbal de sancţiune completat în urma verificării în teren a modului de colectare selectivă a deşeurilor realizată la salonul respectiv.

„Abuz de drept”

„În data de 22 februarie 2023, ora 09.51, se prezintă inspector Vlaş Diana Florica la sediul salonului de frizerie-coafură din strada Calea Aradului, nr.39, administrator Dunca Laura (Meseşan) şi constată că nu avem tomberon galben, dar avem saci galbeni şi ne atenţionează că trebuie să avem scrumieră la intrarea în salon. Stabileşte un termen de intrare în legalitate de 5 zile. Menţionez că în salon erau prezente două colege care erau de serviciu şi patru clienţi. După numai două zile, fără să respecte cele cinci zile acordate pentru a intra în legalitate, în data de 24 februarie 2023, la ora 13.05, întocmeşte un proces verbal de sancţionare cu o amendă de 1.500 lei. În procesul verbal de sancţiune menţionează că a fost la salon şi nu a găsit pe nimeni şi nici martori. Precizez că salonul de frizerie-coafură are program zilnic, între orele 08.00-19.00, iar la ora 13.05 a fost personal şi clienţi în salon, fapt ce-l pot proba cu colegii care au fost de serviciu şi martorii care au fost prezenţi în calitate de clienţi. Cred că acel proces verbal a fost făcut din birou, deoarece nu este semnat nici de contravenient şi nici de martori, şi a fost trimis prin poştă”, menţionează Laura Claudia Dunca.

 

„Minte de două ori”

Administratoarea salonului de frizerie-coafură susţine că inspectorul Poliţiei Locale Oradea „minte de două ori: o dată că la ora 13.05 nu era nimeni în salon, iar a doua oară - am fost la sediul Poliţiei Locale să o contactez pe inspector Vlaş Diana Florica pentru a descifra procesul verbal, deoarece era scris indescifrabil şi cu multe ştersături şi menţiuni. În pavilionul C la parter era o persoană la recepţie căreia m-am adresat spunându-i că vreau să vorbesc cu inspector Vlaş Diana Florica. A sunat şi i-a spus că este căutată de o doamnă, întrebând-o: „Vii jos sau ţi-o dau la telefon pe doamna?”. Am luat telefonul să vorbesc cu doamna inspector şi am rugat-o să vină să lămuresc unele detalii din procesul verbal, dar dânsa a spus că e plecată pe teren şi nu are ce să vorbească cu mine. În concluzie, dânsa era în birou, dar nu a vrut să comunice cu mine personal. Trebuie să fac o precizare. Pentru o persoană fizică care câştigă banii prin muncă, suma de 1.500 lei înseamnă foarte mult. Sunt nevoită să tund 50 de clienţi ca sa pot plăti această amendă, dacă nu cumva mai vin şi alte controale de la alte organe să mă amendeze. În această situaţie, soluţia e să închid salonul şi să plec în străinătate sau să măresc preţurile şi atunci amenda va fi plătită de clienţi”, afirmă Laura Claudia Dunca.

 

Răspunsul Poliţiei Locale

Contactată cu privire la aceste acuzaţii aduse uneia dintre agentele de poliţie locală, conducerea Poliţiei Locale Oradea precizează că a aflat din mediul online despre modul în care administratoarea salonului de frizerie-coafură de pe Calea Aradului „a interpretat conţinutul procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor”. Într-un răspuns adresat Redacţiei Crişana, Poliţia Local arată că la controlul efectuat în 22 februarie, s-a constatat că operaţiunea de colectare selectivă a deşeurilor se făcea în saci, nu în recipiente de colectare cum prevede regulamentul local de salubritate şi nu existau coşuri prevăzute cu dispozitive pentru stingerea şi colectarea ţigărilor.

„Doamna Dunca Laura a reţinut în mod greşit că nu a fost respectat termenul de 5 zile de către agentul contstatator, cum, de altfel, tot în mod greşit a înţeles că agentul constatator ar fi afirmat că nu a fost nimeni la salon şi nici un martor”, menţionează Poliţia Locală Oradea. Poliţia Locală precizează că întocmirea procesului verbal la o altă dată decât data constatării neregulilor este legală şi este practicabilă în cazul controalelor efectuate la operatori economici, când se impune consultarea bazei de date online a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului pentru identificarea reprezentantului legal, această operaţiune neputând fi realizată pe loc, în teren. Astfel, deşi controlul a fost realizat în 22 februarie, procesul verbal a fost întocmit în 24 februarie. Totodată, Poliţa Locală susţine că serviciul de salubrizare privind colectarea deşeurilor reziduale nu fusese folosit din 13 decembrie 2022 până în momentul controlului.

La final, conducerea Poliţiei Locale contestă acuzaţiile aduse poliţistei locale cum că ar fi minţit de două ori, afirmând că poliţista era într-adevăr pe teren în momentul în care a fost căutată la sediul Poliţiei Locale, după cum rezultă din verificările sustemului GPS şi din discuţiile cu poliţista aflată la recepţie.