Premieră la Maternitatea din Oradea - Mămici cu diplomă
Ieri a avut loc la Maternitatea din Oradea festivitatea de încheiere a primei pomoţii din cadrul cursurilor „Şcoala Mamei", o serie de cursuri pin care viitoarele mămici au fost informate şi pregătite pentru cel mai important moment din viaţa lor, aducerea pe lume a unui nou membru al familiei.
La festivitate au fost prezenţi atât medicul coordonator al Staţionarului III, Petru Chitulea, cât şi managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp. „Americanii spun că un copil reprezintă 10 minute de fericire urmaţi de 35 de ani de necazuri. Noi am încercat să vă pregătim pentru aceşti ani. Aţi învăţat ce trebuie să faceţi şi cum trebuie să vă descurcaţi cu nou-născutul. De acum se poate spune că sunteţi mămici calificate şi vă aşteptăm să reveniţi după naştere pentru a face şi gimnastica de recuperare", a spus Petru Chitulea, în faţa celor peste 30 de viitoare mămici prezente în sală. De o părere asemănătoare a fost şi managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, care a spus că din poziţia pe care o ocupă se străduieşte să facă din Maternitatea orădeană o unitate medicală care să rivalizeze cu cele particulare din România sau din Ungaria. "Cred că acest curs trebuia început cu mult timp în urmă, dar mă bucur că am reuşit totuşi să îl începem. Personal, am fost surprins de nivelul profesional al medicilor care lucrează aici, în ciuda a ceea ce se scrie în presă, şi cred că şi în ceea ce priveşte logistica suntem pe calea cea bună. Încercăm să oferim condiţii şi servicii la fel ca spitalele private, fie că vorbim de cele din vestul României sau de cele din Ungaria. Avem în plan să modernizăm sala de naşteri şi să îi montăm un perete de sticlă prin care taţii să poată asista la naşterea copiilor şi să îi vadă în primele lor momente de viaţă", a spus medicul pediatru Gheorghe Carp.
Ştim la ce să ne aşteptăm
Deşi la cursul festiv au fost prezenţi şi reprezentanţi ai presei, întâlnirea a fost una interactivă, viitoarele mămici fiind invitate să spună ce le-a plăcut sau ce nu le-a plăcut la curs sau ce cred ele că ar trebui cuprins în viitoarele cursuri. "Pentru mine, cel mai important lucru a fost faptul că am văzut exact traseul pe care îl voi parcurge ca viitoare mămică", a spus una dintre gravide, completată de o alta: "Mie mi-a plăcut că aceste cursuri au fost interactive. Am putut să punem oricât de multe întrebări am vrut şi ni s-a răspuns la toate. Interesante au fost şi prezentările privind dezvoltarea copilului de la preconcepţie şi până la naştere". La finalul festivităţii, viitoarele mămici au primit diplome şi câte un cadou constând în vitamine pentru sacină şi alte lucruri necesare. Denumit "Şcoala mamei", proiectul a început chiar pe 8 Martie, prin intermediul acestuia medicii propunându-şi să le ajute pe viitoarele mămici să înţeleagă mai bine procesul naşterii, să se acomodeze cu medicii şi să se pregătească atât fizic, cât şi psihic pentru ceea ce va urma. Au fost organizate în total cinci cursuri pe teme legate de naştere, cursuri care au fost ţinute o dată la două săptămâni şi la care au putut participa şi viitorii taţi.
Buna tuturor, daca doriti sa va alaturati grupului de pe Facebook al maternitatii Oradea, o puteti face aici: