În primele şapte luni ale acestui an rata şomajului în judeţul Bihor a ajuns să atingă pragul de 4,6%, fiind cea mai mare rată înregistrată în ultimii nouă ani. Potrivit datelor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, la sfârşitul lunii iulie 2008, numărul total al şomerilor era de peste 7.000, în timp ce, în acest an, la sfârşitul aceleiaşi luni, a ajuns să depăşească 12.000.

Dacă la sfârşitul lunii iunie, rata şomajului în judeţul Bihor era de 4,2%, într-o lună acesta a ajuns la 4.6%. O rată similară a şomajului s-a mai înregistrat în Bihor în anul 1997 (4%) şi în 2000 (4,9%). Cifra şomerilor bihoreni înregistraţi în evidenţele AJOFM a ajuns la sfârşitul lunii iulie la 12.841, dintre care 5.672 sunt femei. Şi numărul absolvenţilor care au terminat o şcoală după care s-au înregistrat în evidenţele AJOFM Bihor este destul de mare, ajungând la 577, dintre care 492 s-au înregistrat numai în cursul lunii iulie. Cei mai mulţi, 388, provin din învăţământul liceal, fiind urmaţi de cei care au absolvit o facultate - 98 şi de cei care au terminat o şcoală de arte şi meserii - 6. Cât priveşte disponibilizările, cu toate că se prevedea ca 322 de persoane să rămână fără un loc de muncă, la finalul lunii au fost înregistrate 263 de concedieri. Pentru luna august, Orapluma SRL din Aleşd a anunţat AJOFM că doreşte să disponibilizeze 28 de muncitori, în timp ce la Centrul de Uraniu Ştei se are în vedere disponibilizarea a 49 de persoane. O altă firmă care va renunţa la o parte dintre angajaţi este Leonardo, unde din cei 179 de angajaţi se aşteaptă ca 139 să rămână fără loc de muncă, 35 dintre aceştia fiind angajaţi la magazinele din Bihor. Reprezentanţii AJOFM Bihor consideră că una dintre cauzele creşterii numărului de şomeri indemnizaţi este în special numărul mare de disponibilizări colective şi curente de personal din toate sectoarele de activitate, generat de criza economică, scăderii numărului de încadrări în muncă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, diminuării numărului de persoane cărora le-a expirat perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj, în urma aplicării prevederilor OUG 28/2009, prin care perioada de şomaj a fost prelungită cu trei luni.

Oferta locurilor de muncă este destul de săracă. Din cele 187 de posturi vacante, doar 20 se adresează persoanelor cu studii superioare, restul - celor care au terminat o şcoală de arte şi meserii sau pentru muncitorii necalificaţi.