Sărbătoare la Centrul Multifuncțional din Rogerius - Ziua Internațională a Poeziei și a Fericirii
În cadrul proiectului „Cetățeni Activi la Puterea a Treia”, prin parteneriatul Bibliotecii Virtuale ELIT cu Direcția de Asistență Socială Oradea, luni, 20 martie, la sediul Centrului Multifuncțional din Rogerius, a fost marcată Ziua Internațională a Poeziei, ce este sărbătorită în 21 martie și, totodată, Ziua Internațională a Fericirii sărbătorită în 20 martie, căci ce poate fi mai frumos decât să-ți exprimi fericirea prin poezie.
După cuvântul de deschidere al Consuellei Govor, purtător de cuvânt al DAS Oradea, prof. Mirela Silaghi, directoarea Bibliotecii Virtuale ELIT, a prezentat un material informativ cu privire la semnificația celor două zile internaționale, amintind că începând cu anul 1999 UNESCO a decis să închine o zi specială poeziei, despre care poetul Nichita Stănescu a declarat că „este singura avuție pe care omul o are nejefuită”. De asemenea, s-a mai amintit în materialul prezentat că cea mai veche poezie datează de aproximativ 6.000 ani, fiind o poezie de dragoste scrisă pe o tăbliță sumeriană, căci divinitatea transmite omului gândul său „pe undele harului, hrană pentru suflet”.
Au fost făcute apoi prezentări despre anumiți poeți de-ai locului - Oradea sau Bihor - urmând prezentarea poetului Nichita Stănescu (născut în luna martie) și un recital de poezie al poeților prezenți în sală.
Astfel, doamna Florica Mera a prezentat o succintă, dar cuprinzătoare recenzie despre poetesa Ana Blandiana, care a trăit în Oradea, fiica preotului ortodox Gheorghe Coman, persecutat și închis în vremea comunismului, recitând mai multe poezii.
Dat fiind faptul că printre seniorii prezenți în sală s-a aflat și doamna Miorița Săteanu, cetățean de onoare al municipiului Oradea și membru în Parlamentul Seniorilor României, pe marginea subiectului în discuție a scos în evidență suferințele și dramele persoanelor care au fost persecutate și private de libertate pe vremea comunismului, motiv pentru care poeta Ana Blandiana a susținut și contribuit prin inițiative onorabile înființarea Memorialului de la Sighet, un omagiu adus tuturor deținuților politic din România.
De asemenea, Ica Vesa a cunoscut colege de liceu ale poetei, completând că aceasta a suferit foarte mult din cauza arestării tatălui său.
Irina Erdei a prezentat un material documentat despre poetul drag inimii sale, Nichita Stănescu, informându-ne, cu anumite detalii pe care nu le cunoșteam despre acesta, precizând că unele poezii ale acestuia au fost puse pe note muzicale devenind nu doar capodopere literare, ci și muzicale.
Maria Bilan l-a prezentat pe poetul de origine maghiară Árany Janos, născut la Salonta, județul Bihor, iar materialul prezentat a produs interes atât pentru membri români ai Asociației Cetățeni Activi la Puterea a Treia, cât și pentru cei maghiari.
A urmat recitalul de poezii, nu înainte ca poetul Pascu Heteș să facă tuturor o urare de Ziua Fericirii, transmițând celor prezenți multă sănătate și putere de a găsi în toate lucrurile mărunte sau majore bucurie și fericire, prezentând două sonete din propriul repertoriu, respectiv „Îndemnul de a scrie” și „În Paradis Brâncuși cioplește”. Doamna Miorița Săteanu l-a felicitat pe poet, precizând că, la propunerea acestuia, se va desfășura, în perioada 5-6 aprilie, un recital de poezie sacră, contribuția seniorilor adusă harului divin în perioada Postului Pascal.
Doamna profesoară Ica Vesa a recitat din propriul repertoriu poezia „România - eternă primăvară”, după care a urmat doamna poetesă Rodica-Florina Denuț, cu propriile poezii - „Primăvară” și „Tăceri ascunse”, ce urmează să fie lansate în două volume primăvara această, iar doamna scriitoare Florentina Costruț ne-a recitat la final din poeziile nepublicate „La malul mării”, „Mai departe, mai departe”, „Tăcerea-n neant” și „Sensul vieții”.
La final, doamna Mirela Silaghi a concluzionat că Ziua Internațională a Poeziei celebrează frumusețea și puterea poeziei, subliniind importanța culturii și diversitatea culturală pentru o lume mai bună, mai armonioasă, dar și pentru PACE.
Maria-Odette BILAN
Comentarii
Nu există nici un comentariu.