Mii de familii de refugiați din Ucraina sunt excluse de la sprijinul necesar pentru a-și satisface cele mai de bază nevoi pentru o viață decentă în România, fiind forțate să plece în alte țări sau să se întoarcă în Ucraina, chiar și în zone de conflict.

Miercuri, 28 iunie, Confederația Caritas România, susținută de un număr de 58 de organizații neguvernamentale din România, a transmis către Guvernul României, în atenția Primului Ministru Marcel Ciolacu, o scrisoare deschisă prin care solicită modificarea prevederilor HG din 26.04.2023 ce vizează refugiații din Ucraina.

Confederația Caritas România atrage atenția asupra faptului că modificările aduse programului de sprijin acordat refugiaților din Ucraina, prin OUG 22/12.04.2023 și HG din 26.04.2023, dar mai ales modul de implementare a acestui program de către autoritățile locale, schimbă radical abordarea solidară de până acum și efectiv exclude mii de familii de refugiați, în primul rând pe cele mai vulnerabile, de la sprijinul necesar pentru a-și satisface cele mai de bază nevoi pentru o viață decentă în România, forțându-le să plece în alte țări sau să se întoarcă în Ucraina, chiar și în zone de conflict.

În scrisoare, care se intitulează „Urgent! Solidaritatea în primejdie!”, se solicită modificarea prevederilor din HG din 26.04.2023 și informarea autorităților locale precum și a celelorlalte autorități implicate (Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Educației) pentru o interpretare unică a prevederilor.

Modificările aduse legislației creează mari probleme pentru persoanele cu dizabilități care au nevoie de un certificat obținut de la instituțile statului român, elevilor și altor categorii de persoane. În plus, nici până la această dată, plățile către refugiați nu au fost efectuate, se menționează în document.

„Conform procedurii descrise în HG, plățile pentru luna mai 2023 trebuie făcute până la începutul lunii iunie. Până la data acestei scrisori, banii nu au intrat în conturile refugiaților. Menționăm că nici ultimele plăți din programul 50-20 nu au fost făcute. Astfel, multe familii au rămas deja în incapacitate de plată, mai ales că și chiriile trebuie achitate, începând cu luna mai, direct de către beneficiari către proprietari, și,

din cauza experiențelor cu plăți întârziate în cadrul programului 50-20, proprietarii de locuințe nu mai sunt dispuși să amâne termenul de plată”, se menționează în documentul semnat de Doina Crângașu, director executiv, Confederația Caritas România.