Sâmbătă, 23 martie 2019, un grup format din peste 50 de persoane - copii, adolescenți, adulți, voluntari din Oradea, dar și din Spania și Germania, au participat la o acțiune de ecologizare a unei zone de aproximativ 10 ha din situl Natura 2000 Valea Roșie, porțiune situată la marginea cartierului Podgoria.

 

În cele trei ore de activitate de curățare, au fost culese deșeuri menajere din gospodării, reprezentând peste 100 de saci: flacoane PET, scutece, geamuri termopan, sticle sparte, borcane, roți de bicicletă, haine, cutii de bere și de conserve, pungi de plastic etc.

Acțiunea a fost organizată de Fundația Life Tineret, în parteneriat cu Asociația Learning Communities.

„Am curățat această zonă în urmă cu doi ani, iar acum, în data de 23 martie 2019, descoperim, din nou, această zonă poluată, plină de deșeuri. Ne întrebăm, bineînțeles, cum e posibil ca acestă arie protejată de nivel internațional, de care este responsabilă Consiliul Județean Bihor, să fie atât de poluată? Cum s-a ajuns în această situație? E clar că aceste deșeuri sunt aduse aici de „oameni”, și, în același timp, e clar că motivul este acela de a evita plata ridicării deșeurilor. Nu e clar, însă, de ce instituțiile abilitate din zonă, Poliția sau RER, nu verifică existența contractelor de salubritate la populație, și nu organizează acțiuni care să ducă la inexistența motivelor pentru care un cetățean ar duce deșeurile pe care le produce în pădure, în loc să le pună la stradă, de unde să le ridice firmele de salubritate?”, se întreabă Marius Hărduţ, preşedinte al Fundației Life Tineret. Acesta consideră că este posibil ca cetățenii din zonă să nu fie informați corect cu privire la volumul sau tipul de deșeuri ce trebuie ridicate de către firmele de salubritate.

La ceastă acțiune de ecologizare, RER și Primăriei Oradea au asigurat sacii menajeri în care au fost strânse deșeurile.

„Mulțumim RER și Primăriei Oradea, care au asigurat un număr de 50 de saci menajeri, ridicarea și transportul deșeurilor. De asemenea, mulțumim Sergio Gerardo, Casares Hijano și Veronica Tonț pentru fotografii. Nu în ultimul rând, mulțumim tuturor voluntarilor care ne-au ajutat să curățăm zona de deșeuri și să o redăm din nou naturii”, a conchis Marius Hărduț.