Guvernul a adoptat luni ordonanţa de urgenţă în baza căreia pensionarii care primesc tichete sociale pentru alimente sau masă caldă, medicamente compensate şi ajutor pentru încălzire vor beneficia în continuare de aceste măsuri.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, precizează că Executivul a adoptat ordonanţa de urgenţă care ajustează pragurile până la care pensionarii beneficiază de aceste forme de sprijin, în contextul majorării pensiilor de la data de 1 septembrie.

Astfel, în cazul beneficiarilor de tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare şi mese calde, limita de venituri a crescut de la 2.000 la 2.210 lei. Drept urmare, numărul total al persoanelor care beneficiază de tichete de 250 de lei, acordate o dată la două luni, se va menţine la acelaşi nivel cu cel din luna august (1,7 milioane de pensionari, persoane cu dizabilităţi, familii monoparentale).

Guvernul a majorat şi plafonul veniturilor din pensii până la care pensionarii pot beneficia de compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor. Mai exact, pragul creşte de la 1.830 lei la 2.020 de lei/lună. De acest program vor putea beneficia peste 2.350.000 de pensionari. La stabilirea acestui prag nu se iau în calcul eventuale alte venituri obţinute de beneficiari în afara celor din pensii şi indemnizaţii sociale.

Ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi suplimentul pentru energie termică, gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi sau petrolieri vor fi acordate în continuare tuturor persoanelor care au beneficiat de acest sprijin. Cuantumul majorat al pensiilor nu va fi luat în calcul la stabilirea drepturilor la ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi la suplimentul pentru energie. Pentru a obţine aceste drepturi, pensionarii vor prezenta ultimul talon de pensie, trimis înainte de recalcularea pensiei. Măsura se va aplica în perioada 1 septembrie 2024 - 15 octombrie 2025.

 

Protecţia socială se menţine

Drepturile de protecţie socială se menţin în continuare pentru pensionarii care beneficiază de majorări ale cuantumurilor pensiilor, informează Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Conform unui comunicat postat pe pagina de Facebook a ministerului, pensionarii care, prin aplicarea noii legi a pensiilor, au pensii mai mari de la 1 septembrie 2024 vor beneficia în continuare de drepturile de protecţie socială acordate de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale pe care le aveau şi până acum, precizează sursa citată.

Guvernul a aprobat luni, prin Ordonanţă de Urgenţă, ca majorarea rezultată în urma procesului de recalculare a pensiilor să nu se ia în calcul la stabilirea drepturilor la ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi la suplimentul pentru energie.

„Această măsura are în vedere sprijinirea pensionarilor care prin recalcularea dreptului de pensie ar fi ieşit de sub incidenta aplicării prevederilor Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Aceste categorii de persoane sunt într-o situaţie de vulnerabilitate, iar acest sprijin material este esenţial pentru asigurarea unui trai decent", a declarat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu.

 

Majorarea plafonului de impozitare a pensiilor

Prima urgență a coaliției PSD-PNL este dezbaterea în regim de urgență a proiectului de lege privind majorarea plafonului de impozitare a pensiilor la 3000 de lei, anunţă premierul Marcel Ciolacu.

„Pentru că azi (luni - n.r.) începe și sesiunea parlamentară, anunț că prima urgență a coaliției PSD-PNL este dezbaterea în regim de urgență a proiectului de lege privind majorarea plafonului de impozitare a pensiilor la 3000 de lei. Adoptăm în proces accelerat acest proiect și dăm astfel timp caselor de pensii să pregătească sistemul pentru a aplica decizia din 1 octombrie”, afirmă Marcel Ciolacu.

El a transmis și un mesaj pensionarilor.

„Toți cei care, în urma recalculării au decizii cu pensii majorate, să aibă certitudinea că această decizie nu mai poate fi anulată! Și ii asigur că nimeni nu se poate atinge de banii lor! De asemenea, toți cei care dovedesc că li s-a aplicat eronat recalcularea pensiei vor primi un răspuns prioritar, cu detalii clare privind rezolvarea situației. Iar în cazul pensionarilor nevăzători și cu dizabilități, pregătim rapid un mecanism de compensare ca să le asigurăm o pensie decentă. Reparăm toate aceste nedreptăți și demonstrăm că prețuim munca celor care au ridicat această țară! Doar așa putem construi în viitor o Românie corectă”, încheie Ciolacu.