Voluntari din Bihor. „Departe de casă, aproape de oameni!” - Dăruind, vei dobândi!
În preajma Sărbătorilor Pascale, grupul de voluntari „Construim și dăruim”, alcătuit din oameni de toate vârstele dornici să se implice în viața socială atât cu sufletul, cât și prin munca lor, ajutați și de donații materiale, au pornit o campanie, intitulată „Departe de casă, aproape de oameni!”
Sloganul surprinde dăruirea voluntarilor implicați, a familiilor acestora, a comunității și, nu în ultimul rând, gratitudinea și mulțumirea sufletească a beneficiarilor: familii nevoiașe sau persoane singure și neajutorate, care au simțit că nu sunt uitați, că fac și ei parte din comunitate. Depărtarea de casă a voluntarilor se exprimă atât prin absența de la domiciliu pentru o perioadă de timp, cât și prin distanțele parcurse. Aceștia au reușit să ajungă în comuna Bătrâna, din județul Hunedoara, în cătunele Prăhărești și Prevecior, județul Caraș Severin, în Peștiș și comuna Lugașu de Jos, dar și în zonele lor natale, în satele comunei Popești, toate acestea fiind compensate de dragostea și mulțumirea oamenilor vizitați.„Obiectivele noastre generale stau în reconstruirea și reconsolidarea legăturilor dintre oameni, a răspândirii ideii că, și dacă nu ai bogății, poți să ajuți și, nu în ultimul rând, în atragerea tinerilor în asemenea activități care aduc beneficii mult mai plăcute decât ascunsul din spatele unor ecrane”, transmit voluntarii.
Încă din primele zile ale lunii aprilie, acești oameni cu suflet mare au organizat diverse activități de curățenie și înfrumusețare a localității Cuzap, locul de baștină a majorității voluntarilor, prin curățarea albiei râului, vopsirea podețelor și a balustradelor podurilor, montarea unor coșuri pentru mizerie în punctele cheie.
Acțiunile de caritate s-au transpus în ajutorarea cu produse alimentare, în special de subzistență, a familiilor și a persoanelor singure, cu nevoi, indiferent de unde sunt. Astfel, voluntarii au ajuns în mai multe locuri din țară, acolo unde, fără birocrație sau anchete sociale, li s-a dat de știre că e nevoie de ei. Aici, și-au adus contribuția, în special, părinții parohi - pr. Florin Puf - localitatea Bătrâna, pr. Alexandru Bădilă - Peștiș, pr. Adrian Groza - Lugașu de Jos, pr. Nicolae Văscan - Lugașu de Sus, pr. Ioan Toma -Cuzap, precum și locuitorii din zonele menționate, indiferent de confesiune.
În acest fel, s-a reușit sprijinirea unui număr de 70 de familii sau persoane, cu o cantitate de alimente de 2,6 tone, donate de voluntarii implicați sau de alți voluntari, care nu au vrut să-și dezvăluie identitatea. Deplasările s-au făcut prin grija voluntarilor.
„Ne-am reamintit un lucru adevărat „Semen fără semen greu poate!”. Ajunși în munții de lângă Deva, am dat de drumuri județene nepracticabile, echivalente cu drumurile forestiere pentru TAF-uri, dar am întâlnit niște oameni inimoși, care, aflând de inițiativa noastră, au „sărit” cu mașinile lor de teren și cu experiența lor să ne sprijine, sacrificând din timpul și lucrul lor!”, mai transmit voluntarii. Acum, acești oameni minunați se pregătesc de Sfintele Sărbători, cu liniște sufletească și cu credința că lumina, atât de așteptată în această perioadă, a ajuns acolo unde trebuie...
Mediatizarea s-a facut, zic eu, pentru si in folosul comunitatii, se pare ca atrage atentia asupra dezbinarii relatiilor umane. Iar aportul preotilor nu cred ca a fost unul material, ci mai de graba unul informal.
Gest frumos (daca n-ar fi fost madiatizat) dar cand vad preoti ma intreb De unde? Cu siguranta popii au dat tot din banii prostimii. Doar n-or lua de la gura preoteselor. In loc sa dea saracilor mai bine donau manastirii Izbuc. Astia or vrea sa strice randuiala. Saracii doneaza BOR, nu invers.