Siteul frf.ro a realizat o statistică referitoare la promovabilitatea din Liga a IV-a în Liga a III-a la fotbal în ultimul deceniu. Din ediția 2010 și până în 2019, Bihorul a trimis cinci reprezentante în eșalonul trei în urma unor meciuri de baraj.

Cele cinci echipe bihorene promovate în ultimul deceniu au fost Unirea Valea lui Mihai (2011), Tricolorul Alparea (2012), care la scurt timp după accederea în Liga a III-a și-a schimbat numele în CS Oșorhei, CSC Sânmartin (2014 și 2019) și Luceafărul Oradea (2015). În ultimul deceniu au pierdut barajele Bioland Paleu (2010), Kinder Paleu (2013), CS Diosig (2017), CSC Sânmartin (2018), iar FC Hidișel nu s-a prezentat la duelurile decisive în 2016.

Interesant este că siteul FRF creditează Bihorul doar cu patru campioane promovate din zece câștigătoare ale Ligii a IV-a, plasându-l pe locurile 15-23 la nivel național din 42 de structuri administrativ-teritoriale, la egalitate cu Botoșani, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Galați, Sibiu, Vâlcea, dar după Timiș  - 8 echipe promovate; Prahova - 7, Alba, Argeș, Brăila, Maramureș - 6; Brașov, Buzău, Constanța, Dolj, Ilfov, Suceava, Teleorman - 5. Mai slab decât județul nostru stau Bistrița-Năsăud, Ilfov, Gorj, Harghita, Satu Mare - câte 3 promovate; Bacău, Dâmbovița, Hunedoara, Ialomița, Mureș, Neamț, Olt, Tulcea, Vaslui, Vrancea - câte 2; Iași și Mehedinți - doar una, în timp ce Sălaj și Giurgiu nu figurează cu vreo reprezentantă.

În întocmirea acestei analize, Federația nu a luat în calcul echipele promovate care nu au luat startul ori s-au retras pe parcursul primului sezon de Liga a III-a.

„Nivelul ridicat al competiției județene și analiza riguroasă a perspectivei promovării au fost factorii identificați de județele performere pentru rezultate, în vreme ce situația financiară precară și nivelul sportiv slab al competiției județene au fost factorii de nereușită identificați de județele cu slabe reprezentări”, se menționează în studiul FRF.

59% dintre președinții de AJF-uri chestionați au fost de părere că problemele financiare au afectat promovarea sau rămânerea în Liga a III-a, 23% au considerat că nivelul scăzut din Liga a IV-a a influențat rata promovabilității și 18% au pus insuccesul pe seama factorului organizatoric și managerial.

În acest an, FRF a schimbat sistemul de promovare. A fost menținut barajul, dar cu mini-grupe de trei echipe în loc de două, pe teren neutru, câștigătoarele celor 14 mini-serii avansând în eșalonul trei. Bihorul va fi reprezentat de ACS CAO 1910 Oradea, care în urma unei trageri la sorți va întâlni două dintre campioanele din județele Sălaj, Maramureș, Bistrița Năsăud, Cluj și Satu Mare. Perioada și locurile de disputare ale meciurilor decisive nu au fost nici ele stabilite.