Buzunare goale şi capete plecate la FC Bihor - Vin zile negre pentru 'roş-albaştrii'
Început furtunos de săptămână la FC Bihor! Preşedintele Gheorghe Alexandrescu şi vicepreşedintele Adrian Alexandrescu şi-au anunţat demisia, în timp ce finanţatorii grupării bihorene, Consiliul Local şi Consiliul Judeţean, au decis, din raţiuni economice, ca echipa să activeze doar în Liga a III-a, deşi ar fi avut dreptul să evolueze în eşalonul secund! Hotărârea a fost comunicată deja Federaţiei Române de Fotbal (FRF), sub rezerva că, în această dimineaţă, urmează să fie validată de reprezentanţii instituţiilor care susţin clubul.
Gheorghe şi Adrian Alexandrescu au demisionat
Lipsa fondurilor pentru achitarea datoriilor de aproximativ 20 de miliarde de lei vechi şi pentru cheltuielile competiţionale i-au determinat pe conducătorii orădeni să renunţe la funcţiile pe care le-au ocupat timp de 43 de zile. "De mai bine de patru luni, FC Bihor are blocate toate cele nouă conturi deschise la tot atâtea bănci şi orice ban ar vira finanţatorii în oricare din aceste conturi, ei ar fi blocaţi pentru plăţile la buget şi la furnizori. În aceste condiţii, ne-am anunţat amândoi demisiile întâi Adunării Generale a Acţionarilor din data de 6 august, iar acestea intră în vigoare de astăzi (n.r. - luni). Decizia este irevocabilă", a precizat Gheorghe Alexandrescu.
Ajustări salariale insuficiente
Deciziile radicale în ceea ce priveşte FC Bihor nu s-au oprit aici. "Capii" Primăriei şi ai Consiliului Judeţean au ajuns la concluzia că ar fi mai bine ca echipa să joace în Liga a III-a. Asta, cu toate că jucătorii acceptaseră să-şi diminueze contractele cu 10-18%, aşa după cum le-au solicitat reprezentanţii instituţiilor care-i finanţează. Jucătorii au acceptat reducerea contractelor, cu condiţia să li se acorde, în schimb, prime de 600 de lei pentru fiecare punct obţinut, dar analizele făcute împreună cu conducerea Primăriei Oradea şi a Consiliului Judeţean Bihor au arătat că nici acestea nu pot fi achitate."Am studiat situaţia contabilă şi am ajuns la concluzia că este imposibil de a rezolva concomitent atât achitarea restanţelor, cât şi asigurarea necesarului lunar pentru turul acestei ediţii de campionat în Divizia B. Vicepreşedintele Adrian Alexandrescu i-a convins pe 15 dintre jucători să accepte diminuarea veniturilor lunare cu aproape 2.500 de euro. Eu însumi şi vicepreşedintele am decis ca salariile noastre, în total 6.000 de lei lunar, să le depunem în tur în contul clubului, cu menţiunea expresă a destinaţiei, adică pentru plata datoriilor la bugetul de stat, dar nu este de ajuns. Pentru B (Liga a II-a - n.r.) nu mai avem bani, iar în C (Liga a III-a - n.r.) nu ştiu câţi vor accepta să joace, în condiţiile în care li se impune şi reducerea contractelor şi a primelor de joc", a dezvăluit Gheorghe Alexandrescu.
Astfel, jucătorilor li se va impune reducerea salariilor cu 30%, dacă aceştia doresc să rămână la echipă şi în eşalonul trei. În caz contrar, vor fi lăsaţi să plece gratis, cu toate că s-au investit sume importante în ei, lotul urmând să fie completat cu jucători tineri din cadrul clubului. "Pe perioada preavizului, refuzăm să semnăm orice acord de transfer sau reziliere de contract cu excepţia celor şase jucători (Pascal, Kelemen, Dianu, Lupaşcu, Străuţ, Tânc) veniţi în perioada în care ne-am aflat la conducerea clubului. Să se desemneze de către AGA o persoană care să parafeze asemenea acte", a afirmat preşedintele demisionar.
Dacă în această dimineaţă membrii AGA vor ratifica decizia finanţatorilor, FC Bihor va ajunge în jenanta postură de a evolua pe diferite coclauri din ţară. În loc de derby-uri cu U Cluj sau UTA, bihorenii vor avea parte de meciuri de "zile mari" pe câmpiile patriei cu Becicherecu Mic, Gătaia, Sânandrei etc. Printr-o astfel de măsură extremă, premieră în istoria clubului, riscă să strice tot ce s-a făcut bine în ultimii ani. Faptul că FC Bihor va fi înscrisă în liga a III-a nu înseamnă şi ştergerea datoriilor sau diminuarea contractelor, în ultimul caz totul depinzând de voinţa jucătorilor. De ce tocmai acum, cu mai puţin de o săptămână înaintea startului sezonului, s-a ajuns la o astfel de decizie şi nu înaintea reluării pregătirilor? Ne vine greu să credem că atunci factorii de decizie nu ştiau de existenţa datoriilor. Greu de înţeles de către microbişti cum Oradea, un municipiu cu 200.000 de locuitori, nu mai poate ţine o echipă în liga secundă, în timp ce Covaci, un sat cu 700 de suflete, sau Stejaru, o comună cu 2.200 de oameni, găsesc resurse pentru a activa la acest nivel! Aşadar, după 13 ani, FC Bihor şi suporterii sunt pe cale să îndure o cruntă umilinţă prin condamnarea la anonimatul Ligii a III-a.
sa fie luati la intrebari cei ce au facut aceste datori
mare pacat