După o partidă care a stat sub semnul echilibrului până pe la mijlocul părții secunde când dominarea alb-verzilor a ieșit în prim plan, CA Oradea a fost din nou nevoită să părăsescă terenul învinsă din cauza impreciziei la finalizare a atacanților săi, dar și din cauza arbitrajului.

Eroare de arbitraj

Chiar dacă „vulturii verzi” nu au fost cu nimic mai prejos decât adversarii lor din Sânmartin ca angajament, ba dimpotrivă, jocul lor a fost adesea în suferință mai ales la finalizare. Se pare că suprafața de joc mult mai îngustă decât cea de pe „Iuliu Bodola” i-a incomodat vizibil pe oaspeți la construcția fazelor, iar acest lucru ar putea fi o explicație pentru jocul slab prestat pe terenurile unor formații mai slab cotate. Pe de altă parte, lipsa de luciditate în fața porții adverse a atacanților săi înspre finalul jocului i-a privat de o victorie chiar la un scor concludent. Și a mai fost un factor care a influiențat soarta acestei partide, o gravă eroare de arbitraj petrecută în minutul 39. În acel minut, I. Ban îl faultează pe C. Roșu la marginea careului de 16 metri, în dreapta, pe interior, iar arbitrul central din Zalău, R. Lădar, după ce s-a consultat cu tușierul S. Dumuța, tot din Zalău, a mutat lovitura de pedeapsă în afara careului. Lovitura liberă a fost executată de C. Codoban, iar balonul l-a lovit în brațul îndepărtat de corp pe același I. Ban, aflat în zidul format în careu, care luase deja un cartonaș galben la faza anterioară iar acum ar fi trebuit să se aleagă cu al doilea și implicit cu cel roșu, urmat de penalty în favoarea alb-verzilor. Dacă arbitrul ar fi sancționat oricare dintre aceste faze probabil că soarta partidei ar fi luat o altă turnură. În rest, repriza a fost destul de săracă în faze de poartă. În dreptul gazdelor notăm ratarea monumentală a lui C. Sârbu care a reluat peste transversală de la 7-8 metri după o centrare bună din stânga a lui I. Ban, întoarsă spre centrul careului de P. Suciu, fază petrecută în minutul 19. Iar oaspeții au executat o lovitură liberă surprinzătoare prin C. Letan, de la 30 de metri din zona centrală, ușor dreapta, balonul fiind respins de portarul Beke după un plonjon spectaculos în fața porții, însă atacanții alb-verzilor se aflau departe de fază, faza petrecându-se în minutul 34.

Ocaziile s-au răzbunat

După pauză, jocul a avut același ritm alert, cu multă ambiție de ambele părți, dar spre mijlocul părții secunde, trecând la conducerea fermă a ostilităților din teren, atacurile orădenilor la poarta gazdelor s-au întețit. În minutul 69, după ce I. Ban a creat ceva emoții în careul oaspeților, C. Copil a trimis o degajare lungă, de pe linia de fund, care a fost prelungită cu capul de M. Hosu pentru nou intratul V. Dobrescu care a scăpat printre fundașii adverși pe dreapta, puțin în unghi, însă a trimis balonul dezamăgitor pe lângă bara din colțul opus. Peste două minute este rândul lui M. Hosu, după o pasă scurtă a lui L. Ioviță, să pătrundă și, de la limita suprafeței de pedeapsă, să caute colțul lung cu un șut plasat, însă tânărul portar Beke reușește să devieze balonul în corner după un alt plonjon spectaculos. Au mai fost și alte ocazii de gol de partea oaspeților dar le nominalizăm numai pe cele mai clare. Astfel, V. Dobrescu, în minutul 78, trimite o centrare din apropierea tușei din dreapta, iar balonul, după ce traversează careul, ajunge în fața lui M. Hosu care, aflat la un metru de bara a doua, nu reușește să împingă mingea în plasă din poziție extrem de clară de gol. Două minute mai tărziu, cam tot din aceași poziție, din tușă, trimite o centrare, de această dată C. Roșu pentru V. Dobrescu aflat undeva în zona punctului cu var de unde atacantul alb-verzilor a reluat spectaculos cu capul, balonul îndreptându-se spre plasă însă în ultima clipă a fost respins de Beke, peste transversală. În minutul 88, V. Dobrescu mai oferă o pasă bună, o diagonală lungă, lui Lezeu care pătrunde în careu pe stânga și trimite dezamăgitor pe lângă stâlpul de la colțul lung. Și după cum știm, în fotbal, ocaziile ratate se răzbună mereu. Acest lucru s-a întâmplat chiar în minutul 90 când nu se mai putea repara nimic. În acel minut, la o intervenție nefericită a lui Al. Lezeu la P. Suciu, s-a disctat penalty în favoarea gazdelor. Al. Sorian trimite de la punctul cu var în dreapta în timp ce C. Verdeș pleacă în colțul opus consființind victoria cu scorul de 1-0 a echipei gazdă și înfrângerea durerosă pentru alb-verzi.

Vinovații fără vină

În final nu putem să nu punem sub semnul întrebării decizia de a fi delegați la această partidă doi arbitri, centralul R. Lădar și tușierul S. Dumuța din Zalău când încă lupta pentru ocuparea locului doi în clasament dintre CAO și SCM Zalău nu se terminase. Acești doi arbitri împreună au luat nefericita decizie de a muta o lovitură de pedeapsă din careu în afara lui provocând astfel destule discuții și controverse după partidă. Este adevărat că în afara acelei duble erori petrecute în minutul 39, restul prestației lor s-a încadrat în limita normalului, cu mici greșeli inerente la acest nivel. Rămâne totuși întrebarea, cum ar fi prestat în continuare arbitrii din Zalău în cazul în care CAO ar fi preluat conducerea pe tabela de marcaj? CSC Sânmartin are o singură „vină” în toată această „afacere”, aceea de a fi beneficiara conjuncturală a unui război care nu era al lor. Altfel putem să spunem că gazdele au câștigat pe merit această întâlnire dacă punem în balanță lipsa de luciditate în fața porții a atacanților alb-verzi.

Ambele formații vor evolua etapa viitoare în deplasare, sâmbătă 24 aprilie, de la ora 17.00, CSC Sânmartin, la Bistrița, iar CA Oradea, la Dej.

CSC Sânmartin: E. Beke - P. Andraș ('62 D. Sfârlea), S. Nogo, D. Lupșe, M. Arsene, M. Popa, Al. Sorian, Fl. Pop, I. Ban ('89 D. Dardai), C. Sîrbu ('79 R. Ember), P. Suciu. Antrenor: Cosmin Bodea

CA Oradea: C. Verdeş - Cr. Copil, B. Mintaş, D. Stan, A. Panti, C. Letan ('73 Al. Lezeu), G. Cherman, C. Roşu, Cl. Codoban ('67 V. Dobrescu), L. Ioviţă ('73 R. Ardelean), M. Hosu. Antrenori: Florin Fărcaş, Dorin Mihuț și Vlad Ghețe

Arbitri: Răzvan Lădar (Zalău) - Cristian Cășuț (Arad), Sergiu Duma (Zalău)

Observatori FRF: Vasile Rad, Emil Arsa (ambii din Arad)