Powerliftingul, expresia unei supremații în planul ramurilor de sport în care este necesară dezvoltarea pregnantă a forței musculare, prinde „rădăcini” sigure în Depresiunea Beiușului datorită unui împătimit al acestei discipline sportive, Florin Ionuț Lupaș, multiplu campion național la powerlifting.

 

Florin Ionuț Lupaș, născut la 10 iulie 1989, a făcut primii pași spre performanță în anul 2010, în capitala Marii Uniri, Alba Iulia, când: „Domnul provider Iosif Lucuș, primul care a organizat competiții de powerlifting în județul Bihor, m-a luat sub comanda dânsului, pregătindu-mă, intens, timp de patru ani”, după afirmația lui Florin, care a mai adăugat că: „Domnul Lucuș este fondatorul trofeului Hercule, primul trofeu internațional de culturism din țară, cu o tradiție de peste 43 de ediții, el fiind, de altfel, unul dintre pilonii de susținere la fondarea culturismului românesc”.

2013, anul debutului în lotul național

Dând dovadă de multă pasiune, seriozitate, dar mai ales talent, îmbinat perfect cu munca fără rabat, Florin Ionuț Lupaș, având ca partener de antrenament campionul național la culturism din anul 2012, Dan Blaj, a făcut rapid pasul spre „înalta societate” din powerlifting, debutând în lotul național în anul 2013, ocupând un onorant loc șapte. Din 2014 este antrenat la lotul național de Ovidiu Pănăzan, nimeni altul decât președintele Federației Române de Powerlifting, din care face parte și Florin Ionuț Lupaș, ocupând funcția de membru în biroul federal. Sigur, a puncta toate concursurile, dar mai ales locurile ocupate de Florin de-a lungul anilor ar fi imposibil în doar câteva rânduri, tocmai de aceea a sublinia câteva din realizările dinaintea întreruperii tuturor competițiilor, datorită nemilosului virus Covid-19, nu ar fi ceva lipsit de sens, ci din contră, iubitorii acestei discipline, și nu numai, ar avea motive de satisfacție.

Astfel, la Campionatul Național de Powerlifting din 2019, în proba împins din culcat Florin a (re)devenit campion național, iar tot în același an, la Campionatul Mondial din Dubai, a ocupat locul 10 la total, după probele cumulate, respectiv 7 la genuflexiuni, 7 împins din culcat și 8 la îndreptări. În anul 2018, în Suedia, la Campionatul Mondial, a ocupat locul 5 la total, în urma celor două probe, locul 5 la genuflexiuni și 4 la împins din culcat. Florin este legitimat la CS Crișul Oradea, având multe cuvinte de mulțumire directorului Ionel Bungău pentru înființarea și susținerea secției de powerlifting în cadrul clubului. Aici Florin este și antrenor voluntar, răsplătind astfel încrederea ce i-a fost acordată la clubul bihorean. Din anul 2014, o bună perioadă de timp s-a antrenat în sala familiei Remus și Roxana Heredeu, fapt pentru care are o deosebită recunoștință acestei familii de sportivi.

În An Centenar, record național

Făcând primii pași în powerlifting în capitala Marii Uniri, așa cum am mai specificat, de altfel, unul din proiectele sale ambițioase de-a lungul carierei a fost stabilirea unui nou record național la categoria +120 kilograme. Fiind un om foarte credincios, de confesiune greco-catolică, iată, divinitatea i-a ascultat rugăciunile, după propria-i mărturisire,  și după o muncă asiduă și plină de responsabilitate în anul 2018, Anul Centenarului Marii Uniri, la proba genuflexiuni, din cadrul Campionatului Național de Powerlifting de la Alba Iulia, din 31 martie,  Florin Ionuț Lupaș a devenit campion național cu un record de 400 de kilograme (record omologat și nebătut până acum), fiind posesorul unui „Certificat de record național în ramura de sport Powerlifting”.

„Cupa Power Beiuș”

Dragostea pentru locurile natale, originar fiind din Prisaca, a făcut ca, împreună cu prietenul lui, Ioan Bogojel, să organizeze, cu sprijinul DJST Bihor, Asociației Județene de Culturism Bihor și Primăriei Municipiului Beiuș, „Cupa Power Beiuș”, cu un carcater internațional, aici poposind sportivi din Ungaria, Serbia, Slovacia, Bulgaria, ca să enumerăm doar câteva țări participante. Organizat pentru prima oară în anul 2013, concursul s-a defășurat în fiecare an, excepție fiind anul acesta, deocamdată, din motive obiective, evident situația critică la nivel mondial din cauza virusului Covid-19. În toți acești ani, Florin a fost sprijinit în organizarea edițiilor de la Beiuș de către Mihaela Sabău, Florin Fășie, Dorin Boca, Aurel Gavriș, Ioan Bogojel, Călin Borza, Nicolaie Blage, Adrian Călușeriu, fapt pentru care, pe această cale, le mulțumește din tot sufletul.

La Beiuș, sala „Lupaș Power Gym”

La începutul acestui an, Florin a deschis o sală, „Lupaș Power Gym”, pentru cei care doresc să practice powerlifting în Depresiunea Beiușului, care și-a întrerupt activitatea o mică perioadă de timp, tot datorită acestui virus, însă, care funcționează din nou, evident, respectând toate normele de siguranță impuse în atari condiții. Pentru deschiderea acestei săli a primit un sprijin consistent din partea familiei Romeo și Anca Witman, acum stabiliți în Ungaria, care, de altfel, a fost în permanență alături de sportivul bihorean. Urmând propriul motto: „Ridică și te vei ridica”, Florin dorește ca această disciplină sportivă să fie una înfloritoare în această zonă a județului, de unde, în viitor, să „apară” sportivi care vor face parte din lotul național. „Am primit mult sprijin în toată această perioadă, însă omul din spatele meu a fost sora mea, Ioana, care m-a susținut în permanență, fiind alături de mine mereu, crezând în potențialul meu. Sigur, prin acest proiect la Beiuș doresc ca cei care practică powerliftingul să înțeleagă că această disciplină sportivă este la fel ca oricare alta, una care ajută la formarea caracterelor puternice, și nu numai”, a afirmat, printre altele, cu multă căldură și gingășie în glas, în ciuda unui fizic impozant, Florin Ionuț Lupaș, multiplu campion național.