Fostul fotbalist Viorel Domocoș, implicat la nivel juvenil - Un proiect pentru dezvoltarea fotbalului din zonă
Viorel Domocoș, fostul mijlocaş al Craiovei, care a mai trecut de-a lungul carierei pe la FC Bihor, Dinamo, FC Naţional sau FC Argeş, după retragere, s-a evidențiat ca antrenor în pregătirea unor echipe precum Luceafărul Oradea, Turris-Oltul sau Universitatea Cluj. De câțiva ani a început un proiect în vederea descoperirii de talente și revigorarea din punct de vedere fotbalistic a zonei Bratca-Vadu Crișului-Borod, pregătind două echipe de copii, U11 și U12.
Fotbalul este fără îndoială cel mai iubit sport din lume. Oricine poate juca fotbal folosindu-se doar de o minge și un teren drept, atât în mediul rural cât și în mediul urban, acest sport având beneficii asupra organismului oricărui copil.
Efortul fizic realizat cu regularitate de la o vârstă fragedă, sub atenta coordonare a unui îndrumător acreditat, are un rol uriaș în dezvoltarea fizică a copiilor. Mai mult decât atât, prin mișcările specifice din timpul antrenamentelor la fotbal, acest sport contribuie semnificativ la buna funcționare a sistemului cardio-respirator; la reducerea riscului de a dezvolta afecțiuni oncologice, la fortificarea sistemelor muscular și osos. Fotbalul la copii susține dezvoltarea abilităților sociale fiind un sport de echipă ce aduce indivizi pe teren în jurul aceleiași pasiuni comune. De aceea este ideal pentru copii, mai ales pentru cei inadaptați din punct de vedere al integrării în cercuri sociale specifice vârstei și contribuie la reducerea nivelului de stres. Din fericire, practicarea fotbalului îl poate scăpa pe acesta de stresul acumulat la școală, în familie sau în urma interacțiunilor cu alte persoane pe care acesta le consideră toxice. Mișcarea fizică și comunicarea constantă, atât cu cei din echipă, cât și cu antrenorul de fotbal, sunt elementele determinante pentru reducerea stresului cu care un copil se poate confrunta. Dar fotbalul poate îmbunătăți și performanțele școlare.Studiile arată că micii sportivi pot înregistra la școală performanțe cu 40% mai bune, comparativ cu copiii care nu practică niciun tip de activitate fizică. În urma acestor procese chimice petrecute la nivelul creierului, determinate de sport, puterea de concentrare crește, iar copilului îi va fi mult mai ușor să parcurgă lecțiile predate și temele pentru acasă. Fotbalul înseamnă și disciplină. Părinții și antrenorii pot ajuta copiii să înțeleagă importanța responsabilității față de echipă, antrenamente și meciuri. Aceste calități sunt esențiale în dezvoltarea lor ca fotbaliști și ca persoane.
Viorel Domocoș s-a născut în Bratca și a fost considerat unul dintre cei mai talentați jucători români la începutul anilor 2000. Marți după-masa, înaintea antrenamentului cu echipa U 11 de la Vadu Crișului, ne-a relatat despre proiectul său care deja a mobilizat copii interesați de fotbal din zona defileului Crișului Repede: „De doi ani am înființat o școală de fotbal, am început la Bratca, Borod, Șuncuiuș și, de trei luni de zile, am ocazia să lucrez și la Vadu Crișului cu domnii Jolte Adrian și Mihoc Feri, oameni care sunt în conducerea clubului de fotbal din această comună, pentru a deschide un proiect nou și în această locație.Aici am găsit niște oameni deosebiți, niște persoane care se implică, care doresc ca fotbalul din Vadu Crișului să crească.Proiectul este unul mixt cu toate localitățile din zonă, și doresc ca peste 15-20 de ani, împreună, să culegem și roadele, asta însemnând să iasă niște jucători de rangul lui Erdei Iosif, Fildan Teodor, Viorel Domocoș, Cipri Fogarași. De-a lungul timpului această zonă a dat talente, a fost un furnizor și generator de fotbal. Dorescca în următorii doi-trei ani să facem față echipelor din Oradea sau celor mai puternice echipe din județ. În cadrul proiectului avem formate două grupe. În acest moment echipa U12 joacă la Bratca, iar cea U11 sub culorile clubului din Vadu Crișului. În cadrul jocurilor, echipele U12 au câte 8 jucători pe teren, iar la U11, echipele sant formate din 7 jucători. Întotdeauna formez 2 echipe, se joacă de 2x25 de minute care se împart în patru reprize de câte 12 minute și jumătate. După fiecare repriză schimb complet echipa de pe teren.Meciurile se joacă pe teren cu dimensiuni de 60x40m. Tinerii au un feedback bun, răspund foarte bine la ceea ce le cer. Cu copiii e mult de muncă. Este ceva interesant și pentru mine pentru că până la începutul proiectului am antrenat doar echipe de seniori. Abia acum, după 2 ani de când am deschis școala de fotbal, încep să se vadă ceva rezultate. Am pretenții de la grupa U11 pentru că între cei 28 de copii am găsit multe talente, dar sper că și cealaltă grupă să facă pasul acolo unde îmi doresc eu, adică spre performanță.
Consider o idee bună că s-a reușit ca aceste grupe de fotbal să aibă posibilitatea de a juca iîntre ele pentru că un antrenament niciodată nu se poate compara cu un meci. Ca exemplu, luni, 23 septembrie, echipa U11 a avut primul meci de acest fel din viața lor. A fost ceva inedit, în primele 10 minute copii nu știau unde sunt; abia după o vreme s-au trezit și au devenit o altă echipă. Deocamdată nu mă interesează rezultatele, mă interesează ca acești copii să se dezvolte fizic, psihic, fotbalistic și social; să vină cu plăcere la antrenamente și la meciuri; să formeze un grup omogen, o echipă”, ne-a declarat Viorel Domocoș.
Desigur drumul către succes în fotbal este plin de provocări și obstacole, iar părinții au și ei un rol crucial în susținerea și îndrumarea tânărului fotbalist. Ei trebuie să fie prezenți în viața copilului, să îl încurajeze și să îl sprijine pe parcursul întregii sale călătorii în lumea fotbalului. Acest sprijin nu înseamnă doar susținere financiară, ci și susținere emoțională și morală.Atât antrenorilor, cât și părinților le dorim succes în derularea proiectului!
Comentarii
Nu există nici un comentariu.