"Mondialele, de la Montevideo la Moscova" este cea mai nouă apariţie editorială legată de istoria turneelor finale mondiale de fotbal din 1930 şi până în prezent. Demersul publicistic îi aparţine profesorului orădean Constantin Butişcă, mare iubitor de sport şi mai ales de fotbal.

 

Prof. Butişcă nu este la prima iniţiativă de acest gen. Dimpotrivă, a fost autorul şi altor apariţii editoriale legate de statistici din fotbalul rege, jocuri de cuvinte încrucişate, hărţi, monografii etc. "Cartea a pornit de la revistele rebusiste Fotbal 1, Fotbal 2 şi Fotbal integrame, apărute în primăvara anului 1994, înaintea Campionatului Mondial de fotbal din SUA, precum şi de la revista Meciurile Mondialelor, care a văzut lumina tiparului în 2006, înaintea Campionatului Mondial din SUA. Specificul acelor reviste şi numărul limitat de pagini nu au permis atunci prezentarea pe larg a ediţiilor de până atunci, aşa că am completat aceste reviste şi am realizat această carte în care am încercat să cuprind tot ce a fost important la ediţiile respective, de la organizare, participante, golgeteri", a declarat Constantin Butişcă într-o conferinţă de presă la care au mai fost prezenţi Radu Bitea - preşedintele AJF Bihor şi Alexandru Boc, fost internaţional şi vicepreşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal. Constantin Butişcă şi-a început seria scrierilor fotbalistice în 1980 cu "Fotbal la porţile Bihorului".

"Am rămas impresionat de demersul publicistic al profesorului Butişcă şi chiar am luat legătura cu ofiţerul de presă al FRF pentru promovarea cărţii, mai ales că nu este la îndemâna oricui să adune şi să publice atâtea date statistice",  a afirmat Radu Bitea.

Întinsă pe peste 400 de pagini, cartea se deschide cu prezentarea forului (FIFA) care a organizat aceste Cupe Mondiale, date despre apariţia fotbalului în lume şi a regulilor de joc. Ponderea cea mai mare o reprezintă informaţiile referitoare la toate cele 21 de ediţii ale Cupei Mondiale, de la Uruguay 1930 şi până la Rusia 2018.

Prezenţa României la cele şapte ediţii ale Cupei Mondiale este tratată într-un capitol separat, în care au fost incluse şi rezultatele echipei "tricolore" în preliminariile celorlalte ediţii în care nu s-a calificat. În finalul cărţii, autorul a introdus câte un careu şi câte o integramă pentru fiecare ediţie a turneului final mondial.

"Este ceva excepţional să strângi atâtea materiale şi apoi să le dai formă şi să le aduci în faţa microbiştilor. Îl felicit pentru ceea ce a făcut", a declarat Alexandru Boc, care deşi a evoluat în preliminariile Cupei Mondiale 1970, calificându-se cu naţionala României, nu a putu juca în Mexic din cauza problemelor avute cu regimul politic din acea vreme.

Cartea "Mondialele, de la Montevideo la Moscova" costă  50 lei şi va putea fi procurată în curând de la diferite chioşcuri de difuzare a presei. Până atunci, iubitorii fotbalului şi-o vor putea achiziţiona la preţul de 40 de lei, cu prilejul lansării oficiale din 15 noiembrie, ora 16.00, programată la Primăria Oradea, în sala "Traian Moşoiu". "Nu mă gândesc să fac bani din această carte, ci doar să-mi acopăr cheltuielile generate de publicarea ei", a conchis, cu modestie, autorul.