Baschetbaliștii de la CSM CSU Oradea au avut un sezon european reușit în anul competițional 2019-2020 bifând un toatal de 14 partide în Liga Campionilor și Europe Cup.

Conform unei analize publicate pe site-ul oficial al clubului orădean, Watson și compania s-au descurcat bine în Europa în actualul sezon. Astfel, campioana României a avut a 2-a cea mai îndelungată aventură din istoria participărilor continentale. Recordul din acest punct de vedere a fost stabilit în sezonul 2016-2017, atunci când roș-albaștrii au disputat nu mai puțin de 20 de jocuri oficiale în competițiile europene, 18 dintre acestea fiind susținute în Liga Campionilor (după ce fuseseră nevoiți să treacă de cele două tururi preliminare de calificare). Echipa pregătită de Cristian Achim a susținut un număr total de 56 de jocuri oficiale pe Bătrânul Continent în cei 6 ani în care a avut acest drept, având un bilanț de 22-34 în cupele europene.

14 jocuri: 7 victorii și 7 înfrângeri în actualul sezon

În ciuda parcursului lung pe plan european, CSM CSU a început cu stângul ratând calificarea în grupele Ligii Campionilor chiar după primul tur preliminar. Adversara orădenilor a fost Falco Szombathely, campioana Ungariei. Maghiarii au câștigat manșa tur la o diferență de 9 puncte (71-62), ecart refăcut de către roș-albaștri în Arena „Antonio Alexe”. Cu toate acestea, repriza de prelungiri a fost câștigată (la 3 puncte diferență) de către oaspeți care astfel au barat accederea orădenilor în Liga Campionilor. Având dreptul de a evolua în Europe Cup, CSM CSU a fost repratizată în Grupa A alături de CSU Sibiu, Bahcesehir Koleji (Turcia) și Fribourg Olympic (Elveția). Cu patru victorii consecutive (două consemnate în fața vicecampionilor de la CSU Sibiu) și două înfrângeri, echipa lui Cristian Achim s-a calificat prima în cea de-a doua fază a competiției. Aici bihorenii au fost repartizați într-o grupă cu U BT Cluj-Napoca, Ironi Ness Ziona (Israel) și Tsmoki Minsk (Belarus). Deși dorința de calificare în fazele eliminatorii ale competiției a fost uriașă, putința n-a fost însă pe măsură cu toate că în două dintre cele patru înfrângeri, leii roșii au fost învinși la o diferență de maxim 6 puncte. Cu un bilanț negativ (2-4), CSM CSU a ratat calificarea în playoff-ul întrecerii spre deosebire de marea rivală din Cluj-Napoca care a reușit această performanță. Așadar Oradea și-a încheiat parcursul european cu un bilanț de 7 victorii și tot atâtea înfrângeri în 14 jocuri, a doua cea mai lungă aventură europeană pentru campiona României.